Hypersonické zbraně a obléhání Mariupolu. Válka na Ukrajině, den 25

20. březen 2022

„To, co udělali okupanti mírumilovnému městu, je teror, který se bude připomínat po staletí,“ prohlásil o situaci v Mariupolu  ve svém pravidelném nočním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dlouhé kolony ruských vojsk, které se v uplynulých dnech valily na hlavní město Kyjev, byly podle něj zastaveny na předměstích. Co se dělo v posledních hodinách kolem ruské invaze na Ukrajinu?

„Čím víc Rusko terorizuje Ukrajinu, tím horší to pro něj má důsledky,“ řekl Zelenskyj.

Čtěte také

Rozsah škod ve městě včera naznačily záběry dronu přelétajícího nad městem, které zveřejnil britský deník Guardian. Ukazují například zničené veřejné budovy v centru města, rozstřílené a vyhořelé paneláky na sídlištích.

Během včerejška se z města podle ukrajinských úřadů evakuovalo něco přes 4 tisíce lidí. Podle zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka celkem během včerejška Ukrajinci evakuovali z obležených měst po celé zemi víc než 6600 lidí, přičemž celkem od začátku války humanitární koridory na celé Ukrajině využilo 190 tisíc lidí.

Humanitární situace

Kromě samotného Mariupolu je humanitární situace vážná ve městě Černihiv severovýchodně od Kyjeva. Podle starosty Vladislava Artašenka pokračuje dělostřelecké ostřelování města, horší je ale humanitární situace, není elektřina, teplo ani voda. Vybombardovaná je podle něj tamní nemocnice, zničená je infrastruktura a starosta Artašenko to přirovnal k bombardování města v roce 1943.

Ostřelování pokračuje

Ukrajinská města dál čelí ruskému ostřelování a bombardování - dnes se podle všeho letecké poplachy v ukrajinských městech rozezněly ještě o něco dřív než v předchozích dnech - v Kyjevě, Sumách a městech na východě a jihu země to bylo kolem půl šesté ráno, sirény zněly ale i na západě Ukrajiny, ve Lvovvské, Ivano-frankivské i Ternopilské oblasti.

V hodinovém speciálu Radiožurnálu a Českého rozhlasu věnovaný Ukrajině uslyšíte o hypersonických zbraních, které údajně použili Rusové na Ukrajině, o pomoci českých lázní a sanatorií postiženým uprchlíkům, a také třeba o snaze uchránit alespoň některé ukrajinské památky a kulturní dědictví.

autoři: Radiožurnál , prh
Spustit audio