Hudební iŽurnál

7. prosinec 2001
iŽurnál

Tentokrát jsme museli hrát znalecky, abychom neurazili hudební servery, kterým jsme věnovali hlavní část iŽurnálu. Na začátku si můžete poslechnout, jakým způsobem se pojmenovávají počítačové viry.

Za poslední týden propukla epidemie počítačových virů - asi nejpravděpodobněji dostanete do svých e-mailových schránek Badtrans B, který se bude snažit otevřít hned, jak na zprávu kliknete, na druhém místě je Goner, který vypadá jako šetřič obrazovky a ještě stále se po síti toulá Nimda. Její mazlivé jméno vás ale nesmí zmást - je pěkně zákeřná a nebezpečná hlavně pro webservery.

Proč jim tedy antivirové firmy vymýšlejí tak hezká jména? Je to skoro jako vymýšlení jména pro dítě. Poslechněte si Pavla Baudiše z antivirové firmy Alwil Software.

Na závěr ještě zopakujeme, jak se tedy počítačovým virům bránit: používat důsledně antivirové programy, neotevírat soubory s nezvyklými koncovkami souborů a zpozorněte, když mají příponu vbs, pif, scr nebo exe. Opatrnost je vždycky levnější než likvidace škod.

Hudebních serverů není málo, ale těch, co opravdu stojí za prohlédnutí, je jen pár.

Pro začátek bychom mohli dát tip třeba na hudební zprávičky na rádiu Bonton anebo na stránkách rádia Kiss . Ještě můžete zkusit rádio Faktor . Drby ze světa hudebního průmyslu najdete i na www stratosfera.cz .

Začneme s tím největším ze světa hudby, co na českém internetu najdete - Musicserverem . Existuje teprve necelé dva roky a začínal celkem prozaicky bez velké redakce a velkých plánů, ale hned po pár měsících tu bylo více informací a dnes nejnavštěvovanější hudební server českého internetu.

Mezi redaktory najdete i pár známých jmen, například moderátory hudebních rádií, ale zajímalo mne, kde se vůbec ty informace berou.

Když jsme u slovíčka music, zkuste zajít na www.musichall.cz , kde najdete stránky jednotlivých kapel. Osobně doporučuji web www.muzikant.cz , kde jsou v sekci musicpage nejen tipy na koncerty, ale oceníte i rozcestník na stránky domácích i zahraničních kapel.

Před necelým měsícem vyšlo poslední album Báry Basikové - tentokrát ve výrazně moderním duchu. Při té příležitosti vznikly i nové stránky této zpěvačky na adrese www.basikova.cz . Pokud máte rychlé připojení a nejnovější verzi flashového programu, budou se vám líbit.

Asi byste nás ukamenovali, kdybychom si nevzpomněli na české slovo hudba. Na hudba.cz nic nenajdete, ale iHudba registrovaná je. Vznikla asi před čtyřmi roky a šéfuje jí David Slížek, shodou okolností náš kolega z Českého rozhlasu Regina.

0:00
/
0:00

Tak tohle byl ale takový záhrobní rozhovor. iHudba totiž sice ještě funguje, ale pomalu odumírá a nic nového se na ní zřejmě už neobjeví. Už před několika týdny se weby Bontonu na pár dní odmlčely, ale znovu nastartovaly a zdálo se, že finanční problémy pominuly. Ale nepominuly a tak i iHudba stejně jako Průvodce, iHry a Kinofil musí skončit. Na iHudbě tedy nyní najdete informace, ale staré.

Nemůžeme skončit smutně, něco končí, aby něco mohlo začít, a třeba opravdu něco vznikne. Takže skončíme v klubech na party. O těch totiž pojednává server www.clubber.cz . Kromě rozhovorů s DJ a moderátory tu najdete plán party a to nejen v Praze.

Tip na web je dnes pro milovníky vážné hudby. Národní divadlo totiž na svých webových stránkách nejen že vystavuje program představení, ale také umožňuje rezervaci vstupenek. Lístky si pak můžete na pokladně vyzvednout bez čekání a také bez nervózního přemýšlení, zda na vás nějaké lístky ještě zbydou. Novinkou na stránkách je to, že u každého představení se dozvíte, kdo v něm opravdu bude hrát. Takže pokud alternují Eva Urbanová a Eva Děpoltová, tak si můžete vybrat, na kterou z pěvkyň chcete přijít.

Minule jsme se vás ptali, co znamená zkratka nemoci AIDS. Ani jsme nevěřili, že přijde tolik odpovědí - ale jen dva z vás mohli vyhrát. Jan Synek ze Slatinic a Stanislava Lapáčková z Pelhřimova. Napsali, že AIDS je zkratkou anglického Acquired immunodeficiency syndrome, tedy syndromu získané imunitní nedostatečnosti. Posíláme jim za to knížku o internetu a počítačích od nakladatelství Computer Press .

Příští téma: e-books

autor: ark
Spustit audio