Hradec Králové - město věží! Ovšem pro naše šlapací dvoukolové miláčky

26. květen 2015

Město Hradec Králové chce postavit nové parkovací věže pro kola. V budoucnu by mohla sloužit ve městě cyklistům celá síť bezpečných parkovišť. Ty by mohly dostat i nové funkce - třeba by mohly půjčovat městská kola, nebo by uměly dobíjet zaparkovaná elektrokola.

"Pokud někdy mířím někam mimo město vlakem, tak si to kolo tady nechám. Je to úplně super, jinak bych si kolo někde ve stojanu nenechal", David Veselý patří ke spokojeným uživatelům prosklené parkovací věže pro kola v Hradci Králové.

Čtěte také

A jemu podobných přibývá - podle provozovatele Rudolfa Bernarda loni dokonce čtyřicetrát - především v sobotu - nastala situace, kdy bylo obsazeno zcela.

"Je tam čím dál víc dražších kol, je tam víc kol, na kterých visí přilby, bagáž, přibývají elektrokola", říká Rudolf Bernard.

V Hradci Králové by měly vyrůst dvě nové parkovací věže

Jednu připravuje soukromý investor u obchodního domu Futurum a další chystá v areálu fakultní nemocnice a poblíž Vědecké knihovny magistrát.

Zastupitelé města mají na nové věže schvalovat 20 milionů korun, potvrzuje náměstek hradeckého primátora pro investice Jindřich Vedlich z TOP 09: "Předpokládám, že k realizaci by mohlo dojít koncem tohoto roku, nejpozději v roce 2016. Tyto dva parkovací domy budou navazovat na parkovací dům na Riegrově náměstí u hotelu Černigov a budou základem sítě parkovacích domů v Hradci Králové."

Jízdní kolo - B&B

Další cyklodomy by mohly stát u koupaliště Flošna, poblíž zimního stadionu, nebo v lokalitě Aldis.

Nově by pak mohly fungovat jako půjčovny kol a nebo dobíjet ta elektrická. Vše má pomoci cyklodopravě.

Město chystá i nové cyklostezky, říká koordinártor cyklistické dopravy magistrátu Karel Šimonek: "Chceme napojit městské části kvalitními stezkami na centrum, ale tam jsou ty problémy s pozemky všeobecně známé. Ale chceme hlavně sloučit podmínky ve vlastním centru - chceme cyklistům dát víc prostoru."

A pomoci mají také drobnosti - třeba veřejná cyklopumpa u magistrátu, kterou by brzy měla doplnit další u parkovací věže u nádraží.

Spustit audio