Hradec Králové bude mít po pěti letech vyjednávání babybox

13. únor 2013

U vstupu do budovy Královéhradecké rychlé záchranné služby v Hradci Králové je nainstalován nový babybox.

Při jeho instalaci by i redaktor Ondra Vaňura.

Královéhradecký baby box, který je již šestačtyřicátým baby boxem v České republice, bude do provozu slavnostně uveden v pondělí 19. září 2011. V kraji jsou babyboxy ještě v Náchodě a Trutnově.

Hradec Králové byl předposledním krajským městem, kde babybox chyběl. Po 19. září tak budou posledním krajským městem bez babyboxu České Budějovice.

Babyboxy jsou zařízení, do nichž mohou matky anonymně odložit své čerstvě narozené děti, o něž nechtějí nebo nemohou pečovat, ale nechtějí je ani ohrozit na zdraví.

Matky se občas rozhodnou, že své dítě nechtějí vychovávat. Ponechme stranou soudy podobného činu a motivaci. Důležité je, když už se žena rozhodne opustit své dítě, aby měla možnost tak učinit způsobem, který neohrožuje na životě bezbranného novorozence. Baby boxy jistě vyvolávají i dnes spoustu protichůdných reakcí a názorů. Avšak je tu jeden silný argument. Narozený život se má ctít a hlavně chránit. Prostor pro hazard s ním nepřichází v úvahu.

Instalace babyboxu v Hradci Králové

Děti se do baby boxů sice odkládají, což nezní příliš dobře. Baby boxy však již zachránily desítky dětí, o něž se starají adoptivní rodiče. Je otázkou, nakolik jsou relevantní doporučení - písemná či ústní - organizací, které s jejich existencí nesouhlasí, když je v sázce lidský život.

Naposledy odložila své dítě do babyboxu neznámá žena minulé pondělí v Teplicích. Stalo se pětapadesátým dítětem odloženým do babyboxů v České republice.

autor: ova
Spustit audio