Horolezec Pavel Michut byl po pádu na hoře Denali na místě mrtvý, popisuje Jaroš

30. květen 2016

Český horolezec Pavel Michut byl po pádu na místě mrtvý, popsal v rozhovoru pro Český rozhlas celou nešťastnou událost na aljašské hoře Denali horolezec Radek Jaroš, který je na stejné hoře v jiné horolezecké výpravě společně s Petrem Maškem. Jaroš také již v neděli o tragédii jako první informoval na facebooku.

„My jsme byli s mým spolulezcem poměrně blízko. Všichni, i Lukáš Krejčí a Pavel Michut, jsme vycházeli ze 4. výškového tábora, který je ve výšce 4300 metrů. Šli jsme se aklimatizovat do cest, které jsme chtěli lézt směrem k vrcholu. V jejich případě to byl Messnerův kuloár a v našem případě to byl West rib,“ popsal Jaroš.

Messnerův kuloár, kde se nehoda stala, je podle serveru HoryDoly sněhovo-ledový svah s převýšením asi 1600 metrů. Cestu poprvé zvládl horolezec Reinhold Messner v roce 1976. Dnes už je považovaná za klasickou extrémní sjezdovou túru.

Denali je ale nebezpečná kvůli své poloze na Aljašce. Je tam totiž velmi chladno a oproti jiným částem světa i méně kyslíku. I proto se chtěli horolezci postupně aklimatizovat, jak líčil Radek Jaroš:

„Oni se dostali do výšky 5000 metrů, my 5100 metrů. Tam jsme nějakou dobu pobyli. Zjistili jsme si, kudy vede cesta dál. S Petrem jsme si tam nechali nějaké vybavení a začali jsme sestupovat. Když jsme sestoupili do výšky asi 4500 metrů, na kluky jsme mávali a ještě jsme si je fotili. Oni nám odpovídali, mávali jsme si navzájem.“

„Potom jsme pokračovali dál a zhruba dvě minuty nato jsme slyšeli rachot materiálu, tupé údery. Když jsme se podívali, Pavel se právě řítil přes seraky, které byly vpravo od nás. Dopadl do výšky, kde jsme zrovna byli. Natraverzovali jsme k němu během pěti minut. Byl ale bohužel na místě mrtvý.“

Pavel Michut byl zkušený horolezec. Měl za sebou už několik obtížných výstupů na osmitisícovky. V roce 2006 pokořil šestou nejvyšší horu světa Čo Oj a minulý rok se zúčastnil výpravy na nepálský vrchol Manaslu. Pětičlenná skupina tehdy výstup vzdala, aby pomohla zachránit dva kolegy z Rakouska a Francie.

Radek Jaroš je na Aljašce proto, že chce zdolat takzvanou Korunu světa - tedy postupně dobýt nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů. I přes nešťastnou událost sousední expedice jeho výprava pokračuje dál.

„Je to samozřejmě tragédie. I když lidé budou říkat, že jsme bezcitní, není to tak. Mám na to vždy ten argument, že všichni jezdíme auty, téměř všichni jsme jeli kolem bouračky a nikdo kvůli tomu nepřestal řídit. Sedl si do auta, i když šlo kolikrát o jeho známého, příbuzného nebo kamaráda,“ řekl ČRo horolezec Radek Jaroš.

autoři: ČRo , rok
Spustit audio