Hlavní tah z Prahy na Jablonec se v březnu uzavře. Nabízí se otázka, kudy budou jezdit kamiony

Stavba mimoúrovňové křižovatky Rádelský Mlýn je naplánovaná na dva roky. A některé obce na Jablonecku očekávají dopravní komplikace.

Navrhované objízdné trasy pro kamiony jsou totiž dlouhé desítky kilometrů, a lidé v okolních obcích se bojí, že si řidiči budou zkracovat cestou přes jejich území. Oficiální objížďka má vést přes Turnov, Železný Brod a Tanvald. Problém je to i pro Liberecký kraj, kterému by těžká doprava mohla zničit silnice.

Obavy má nejen starosta Frýdštejna Miroslav Mencl za nezávislé kandidáty, ale také starostové a starostky v Jenišovicích, Radoňovicích a Dalešicích. Nepříjemnosti očekávají také Rychnově, odkud dojíždí hodně lidí za prací směrem na Turnov a Mladou Boleslav, jak dodal rychnovský starosta Tomáš Levinský za Starosty pro Liberecký kraj. Od Kokonína na Hodkovice přes Rychnov jezdí také autobus.

Stavba na nájezdech by měla začít 30. března 2020, potvrdil to mluvčí ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Mapa budoucí mimoúrovňové křižovatky Rádelský Mlýn
Vizualizace: Takhle bude křižovatka vypadat po skončení přestavby

Teoreticky by odkloněné kamiony mohly jezdit přes Liberec a dále na Jablonec. Už letos v létě se má ale uzavřít sjezd z libereckého okruhu na novou silnici na Jablonec. Trasa proto pro kamiony povede od Turnova přes Železný Brod, a to je podle online map 46 kilometrů a 51 minut.

Také Jan Sviták, náměstek hejtmana za Starosty pro Liberecký kraj, si myslí, že řidiči nebudou oficiální objížďku dodržovat. Ředitelství silnic a dálnic bude s krajem a dotčenými obcemi ještě jednat v únoru. Ideální objížďka se zatím ale nenabízí.

autoři: sas , reČRoL | zdroj: Ředitelství silnic a dálnic ČR
Spustit audio