Historicky nejmladší kouč fotbalové GL zažil vítěznou premiéru

29. duben 2013

V 31 letech je historicky nejmladším koučem v Gambrinus lize a na svou premiéru může mít příjemné vzpomínky. Fotbalisté Hradce Králové pod novým trenérem Lubošem Prokopcem zvítězili v utkání 25. kola v Teplicích a v tabulce už nejsou na sestupové příčce.

Rčení o novém koštěti se sice přímo nabízí, ale nebyla to zrovna jednoduchá situace pro mladého kouče, a pro vedení klubu už vůbec ne. Generální ředitel Richard Jukl.

„Bylo to hodně velké riziko, ale na druhou stranu jsem se nebál ani tak o ten klub, jako spíš o toho kluka. Je to velice perspektivní mladý trenér a neúspěch by ho mohl trochu srazit. Bylo vidět, že je to dítě Štěstěny, ale teď ji musí dotáhnout do konce,“ oddechl si generální ředitel Richard Jukl.

A stejně tak si oddechl i mladý kouč, pro kterého to byl týden nepopulárních rozhodnutí.

„Nejtěžší pro nás bylo zúžit kádr, to jsou samozřejmě nepříjemné záležitosti, ale k fotbalu to patří. Třeba u Milana Fukala to lehké rozhodování nebylo, i vzhledem k tomu, co ve fotbale dokázal. Já si ho ohromně vážím, je to slušný člověk, ale vyhodnotili jsme situaci tak, že dáme příležitost jiným hráčům.“

A nebyla to jediná změna, třeba kapitánem je teď jeden z nejzkušenějších fotbalistů Filip Klapka.

„Je to kouč, náš nadřízený, co řekne, to je svaté, i kdyby mu bylo patnáct nebo dvacet let. Přijde mi, že nic extra neřeší, chleba levnější nebude, ať už spadneme, nebo budeme první nebo druzí v lize, když to řeknu takhle odlehčeně,“ pousmál se Klapka.

„Tlak si podle mě nijak nepřipouští, to kabinu strašně povzbudí, že jakoby o nic nejde. Je to jenom fotbal,“ hlásil po utkání královéhradecký kapitán, ale šťastný byl, i když chleba levnější po výhře v Teplicích nebude.

„Cítíme zodpovědnost, když vidíme, kolik lidí nám fandí. To nám pomůže, hrajeme pro ně.“

autoři: jpa , tej
Spustit audio