Hendikepované oštěpařce pomáhá při tréninku i světový rekordman Železný

15. červen 2016

Osmnáctiletá Kateřina Nováková nemůže chodit, ale úsměv byste na její tváři našli častěji než u mnohých zdravých lidí. V minulém roce začala s atletikou a teď patří k hlavním českým nadějím pro Světové hry hendikepované mládeže, které Praha uspořádá přesně za dva týdny. Poradit s oštěpařskou technikou přišel mladé závodnici i světový rekordman Jan Železný.

„Jsi fakt talent. Ale teď to myslím úplně smrtelně vážně,“ upřímně chválila legenda světového oštěpu drobnou blondýnku na travnatém plácku nedaleko Vyšehradu.

Z oblohy se snášely první kapky deště a první setkání Jana Železného s Kateřinou Novákovou se blížilo ke konci.

„Ona co je schopná hodit ze sedu, to někteří nehodí z rozběhu. Má talent a je to strašně fajn holka, to člověk pozná. Má v sobě takovou jiskru, v životě oproti jiným lidem zažila určitě hodně moc složitějších situací,“ řekl Železný.

V tom má rozhodně pravdu. Nováková v deseti letech ochrnula a od té doby je na vozíčku. Sama o svém postižení víc mluvit nechce, ale jde prý o něco hodně výjimečného, protože je na světě údajně jen kolem tří desítek lidí se stejným problémem. Přesto se ale téměř neustále usmívá, i během tréninku.

„K atletice jsem se dostala přes Pavla Martínka, který je mým učitelem tělesné výchovy. Chtěl už od začátku, abych zkusila něco s atletikou. Já jsem nechtěla. A pak jsem se dozvěděla, že letí na Kanárské ostrovy, tak jsem ho poprosila, jestli bych mohla letět s ním. Řekl mi, že jen pod podmínkou, že začnu s atletikou,“ vybavila si Nováková.

S téměř omluvným nesmělým výrazem doplňuje, že s atletikou vlastně teprve začíná: „Je to teď přesně rok, co jsem to držela v ruce poprvé.“

Během něj ale stihla Nováková vybojovat na světovém šampionátu juniorů zlato právě v oštěpařské soutěži. Třeba jí teď před domácími Světovými hrami hendikepované mládeže pomůžou rady ve čtvrtek padesátiletého Železného, který se další spolupráce nebrání, i když…

„Myslím, že má trenéry a trenéři jsou ješitní, včetně mě. Spolupráce by mohla být jedině v případě, že by souhlasily všechny strany. Budu ji každopádně sledovat, protože je fajn. Přál bych jí, aby se jí dařilo, a to nejen ve sportu, ale i v životě,“ dodal Železný.

autoři: jam , Radek Šamša
Spustit audio