Házenkář ze Žeravic hraje v Bělorusku. Sankce? Vnímáme jen pokles rublu, říká Kašpárek. Co plánuje?

5. březen 2022

Reprezentační házenkář Stanislav Kašpárek, původem z přerovských Žeravic, patří k těm českým sportovcům, kterých se už přímo dotknula ruská agrese na Ukrajině. 

Tuto sezonu totiž tráví v běloruském Brestu. Právě Bělorusko je přitom spojencem Rusů při invazi na Ukrajinu. Odchovanec Zubří získává informace z českých a světových médií, běloruskou propagandu nevnímá. 

„Nedívám se na běloruskou televizi, ani neposlouchám rádia. Co jsem ale slyšel od spoluhráčů, tak ten prezentovaný názor je úplně rozdílný, než podává západní Evropa,“ přibližuje házenkář Stanislav Kašpárek, jak z Běloruska vnímá současnou situaci v zemi, které pomáhá Rusku při invazi na Ukrajinu.

Většina Bělorusů souzní se západní verzí

Situaci pochopitelně probírá i s běloruskými spoluhráči. „Většina Bělorusů souzní se západní verzí. Mají na to jednotný názor,“ říká. Podle Kašpárka spoluhráči o podpoře Ukrajiny mluví otevřeně, žádné velké demonstrace proti válce ale v zemi ovládané diktátorem Alexandrem Lukašenkem neočekává.

Co naopak očekával a co se také stalo, bylo vyřazení běloruských klubů z evropských pohárů. „Byla jen otázka času, kdy to přijde i na házenou. Čekali jsme to, chybělo nám jen jedno kolo Ligy mistrů,“ dodává. Vedle sportovních sankcí vnímá odchovanec Zubří i ty ekonomické. „Osobně jsem měl problém s převodem peněz do Česka, řešili jsme to s klubem, jak to bude dál. Je pravda, že konrkétně v Brestu chybí euro a dolar, protože rubl klesl na historické dno. Jsou to v podstatě jediné sankce, které pociťujeme. Jinak to tu je stejné jako předtím,“ říká.

„Osobně jsem měl problém s převodem peněz do Česka, řešili jsme to s klubem, jak to bude dál.“
Stanislav Kašpárek, házenkář hrající za běloruský Brest

V sobotu odehraje Kašpárek za Brest zápas běloruské ligy a následně se vydá domů na reprezentační sraz. Žádné komplikace způsobené uzavřením vzdušných prostorů pro běloruská letadla nemusí řešit, Brest totiž leží hned u polských hranic a i normálně tak jezdí autem.

Vrátí se do Běloruska i po reprezentačním srazu? Jaké plány má dál? Poslechněte si v nahrávce.

autoři: David Nekvinda , dja
Spustit audio