Házenkář Linhart drží v reprezentaci plzeňskou tradici, čeká ho premiéra na MS

16. leden 2015

Čeští házenkáři se pokusí večer překvapit na úvod mistrovství světa jednoho z největších favoritů - Francii. A chybět u toho nebudou v katarském Dauhá ani hráči plzeňského Talentu. V kádru národního týmu má západočeský klub trojnásobné zastoupení.

„Určitě je to lepší, když je nás tady takhle víc z Plzně," těší Petra Linharta - asi nejvýraznějšího hráče z plzeňského tria, které doplňují ještě pivoti Jakub Šindelář a Leoš Petrovský.

Mezi současnými reprezentanty ale rozhodně není pravá spojka nejslavnějším házenkářem ze západu Čech. „Spousta hráčů je z Plzně: Filip Jícha nebo Petr Štochl, takže plzeňská základna tady pořád je," připomíná Petr Linhart, že Plzní prošly i dvě dlouholeté velké opory národního týmu.

Na turnaji v Kataru mohlo být i více házenkářů ze současného Talentu. V závěrečné přípravě před světovým šampionátem byli totiž také Milan Škvařil a Petr Vinkelhöfer.

„Asi je v Plzni dobrá házená, má pořád tradici. Minulý rok jsme vyhráli titul, něco jsme předvedli, a tím jsme se dostali do národního mužstva. Doufám, že to tak bude pokračovat,“ věří Petr Linhart.

V této sezoně na sebe několikrát v národním týmu výrazně upozornil, hlavně při utkání evropské kvalifikace ve Francii, se kterou Češi odehrají k večeru první zápas v Kataru. Linhart dokonale využil možnosti reprezentovat po zdravotních problémech většiny pravých spojek.

„Z důvodu, že se hráči zranili, je to pro mě šance udělat si jméno a zůstat stabilním hráčem reprezentace,“ využívá házenkář plzeňského Talentu příležitost.

Teď čtyřiadvacetiletou spojku čeká první zápas na velkém turnaji. „Zatím nejsem nervózní, že je MS. Myslím, že malá nervozitka přijde s prvním hvizdem proti Francouzům. Na mistrovství jsem ještě nebyl, je to pro mě novinka a budu si to moc užívat,“ těší se Petr Linhart.

autoři: mva , vman
Spustit audio