Hasiči Libereckého kraje slaví s Floriánem. Otevřeli dveře zvědavcům

Dnes je svátek svatého Floriána, patrona hasičů. Také hasiči v našem kraji proto ve svých stanicích otevřeli dveře a pozvali zájemce. Jednou ze stanic, která pořádá Den otevřených dveří, je v Jablonném v Podještědí.

Hasiči zájemcům předvádějí své zázemí, veškerou výstroj i výzbroj a také zásahovou techniku, v Jablonném v Podještědí jsou to cisternová automobilová stříkačka, velkoobjemová stříkačka, výšková technika a další.

Mimochodem, stanice v Jablonném v Podještědí by se měla časem přestěhovat na nové místo, protože ta stávající je v zátopové zóně Panenského potoka. Podobný problém je u hasičské stanice v Semilech a v Turnově, které se kvůli umístění v aktivní záplavové zóně budou také přemísťovat. Právě letos na podzim se začne budovat nové výjezdové centrum v Turnově, na Vesecku.

Kromě Jablonného v Podještědí se otevřely stanice Liberec, Raspenava, Turnov, Jablonec nad Nisou, Tanvald, Semily, Jilemnice, Česká Lípa a Doksy.

Počet profesionálních hasičů v Libereckém kraji se zvyšuje. Zatímco před deseti lety jich bylo 260, teď je jejich počet 320. Hasičský záchranný sbor napříč republikou se snaží počty stále navyšovat, podle mluvčího generálního ředitelství hasičů Jiřího Fröhlicha by mělo ročně nastoupit k hasičům aspoň 300 nových příslušníků. Konkrétně v Libereckém kraji jich teď chybí 20.

Přibývá i výjezdů. Pro srovnání - před deseti lety bylo v Libereckém kraji 4 300 výjezdů a loni 7 500. Hasiči častěji zasahují u dopravních nehod, dominují tzv. technické výjezdy. To znamená, když je vichřice, lokální povodeň, přívalové deště. Výjimkou není ani záchrana zvířat. Zrovna včera v Turnově hasiči vyprošťovali jezevce, který uvízl hlavou v drátěném plotě.

Profesionální hasiči dnes otevírají dveře všem zájemcům. Stanice v Jablonném v Podještědí je jednou z těch, které lze navštívit
Spustit audio

Související