Gymnázium a obchodní akademie ve Svitavách se zřejmě sloučí

22. březen 2018 08:35

Pardubický kraj plánuje sloučit gymnázium a obchodní akademii ve Svitavách. Důvodem je pokles zájmu o studium na středních ekonomických školách, kvůli kterému se dostávají do finančních problémů. Uvedla to mluvčí Svitav Lucie Macášková. 

Pokud bude rada kraje s návrhem souhlasit a záměr poté schválí také krajští zastupitelé, budou školy sloučeny od září letošního roku.

Návrh počítá se sloučením obou školských zařízení do jednoho subjektu, který by fungoval pod vedením ředitele gymnázia. Obchodní akademie by měla mít jednu třídu v každém ročníku. „Cílem této změny je zachování oboru a jeho stabilizace,“ uvedl starosta Svitav David Šimek.

Podle ředitele gymnázia Milana Báči, který v minulosti na obchodní akademii učil a několik let ji vedl, se pro studenty obchodní akademie navenek nic nezmění.

Vyšší odborná škola zanikne

„Výuka bude fungovat dál, ve stejných prostorách a se stejnými učiteli. Na gymnázium to žádný dopad nebude mít, jen obě školy přejdou pod jedno IČO a název bude delší,“ řekl ČTK Báča. Vyšší odborná škola při obchodní akademii je již v útlumu a postupně zanikne.

Studenti masírují seniory. Zdravotnická škola ve Svitavách má neobvyklou masérnu

Studentky SZŠ Svitavy s prvními klientkami v nové masérně

Nová masérna je v domově s pečovatelskou službou ve Svitavách. V úterý ji tam otevřela Střední zdravotnická škola. Seniorům tam budou od únavy svalů pomáhat studenti školy, budoucí sportovní a rekondiční maséři.

Spojení škol by mělo dát studentům možnost vybírat si z více volitelných předmětů. Například studenti gymnázia, kteří se hlásí na vysoké školy s ekonomickým zaměřením, by si mohli zvolit volitelné ekonomické předměty na obchodní akademii. Školy jsou od sebe vzdálené asi 400 metrů.

Pardubický kraj už v minulosti ke slučování některých středních škol přistoupil, aby zajistil větší efektivitu jejich fungování. Splynuly například obchodní akademie a střední škola cestovního ruchu v Chocni nebo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technických oborů v České Třebové.

Vzbudilo to značnou nevoli veřejnosti i pedagogů, od další redukce školské sítě proto kraj ustoupil. „K žádné další optimalizaci středních škol už nedojde,“ řekl ČTK krajský radní pro školství Bohumil Bernášek.

autor: ČTK
Spustit audio