Genocida Romů je tématem nové výstavy v Národním památníku na Vítkově

2. srpen 2022

Muzeum romské kultury společně se svým specializovaným pracovištěm Centrem Romů a Sintů v Praze zahajují u příležitosti mezinárodního Dne romského holokaustu svoji putovní výstavu Genocida Romů v době 2. světové války. K vidění bude od 2. srpna v Národním památníku na Vítkově.

Výstava se zaměřuje na téma nacistického pronásledování a vyvražďování Romů především na území dnešní České republiky. Jedná se o tragické období dějin, kdy bylo zavražděno téměř 90 % naší předválečné romské populace, výstava nabízí návštěvníkům možnost zjistit něco více o této vytěsněné kapitole dějin.

Součástí vernisáže je uvedení inscenace Gabriely Krečmerové Cikánský boxer v hlavní roli s Filipem Tellerem. Cikánský boxer je monodramatem německé autorky Rike Reinigerové, které je inspirováno životními osudy romského boxera Johanna Trollmanna, zvaného Rukeli. Ten se v roce 1933 stal mistrem Německa v boxu, titul mu však byl nacisty záhy kvůli romskému původu odebrán. I přesto, že na začátku války narukoval do Wehrmachtu a bojoval i na východní frontě, byl po návratu z Ruska poslán do koncentračního tábora Neuengamme.

Vernisáž proběhne 2. srpna od 17 hodin. Vstup na vernisáž i divadelní inscenaci je zdarma

zdroj: Muzeum romské kultury
Spustit audio