Generálním ředitelem Českého rozhlasu se stal Peter Duhan

28. červenec 2011

Novým generálním ředitelem Českého rozhlasu byl zvolen nynější prozatímní šéf instituce Peter Duhan. Členové Rady Českého rozhlasu ho vybrali až hlasováním ve druhé volbě, získal šest hlasů z devíti.

V pořadu Ozvěny dne na Radiožurnálu nově zvolený generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan stručně představil svou koncepci, s níž zvítězil nad ostatními dvěma kandidáty – ředitelkou zpravodajských stanic Hanou Hikelovou a Petrem Matoulkem z východočeského rádia Černá Hora.

„Základ mé koncepce představuje proti současnému stavu velmi úsporná organizační struktura, která stojí na třech sekcích. Jednu sekci jsem pojmenoval Sekce programu a vysílání. Ta sekce bude mít tři divize. Jedna divize je Centrum zpravodajství, druhá divize je Centrum prvovýroby, tedy umělecké tvorby, a třetí sekce je Centrum vysílání, kde budou všechny stanice,“ řekl Peter Duhan.

Doplnil, že podstata jeho koncepce spočívá v tom, že chce oddělit od stávajících stanic veškerou výrobu. Na stanicích tak zůstanou pouze moderátoři, šéfredaktor a lidé, kteří se zabývají hudebními formáty a sestavováním programových schémat.

Podrobnou koncepci chce nově zvolený generální ředitel Českého rozhlasu nicméně nejprve představit širšímu kolektivu redaktorů, dramaturgů, režisérů šéfredaktorů a ředitelů, protože se týká především jich.

„Já jsem si svou koncepci naplánoval na roky 2012, 2013 a 2014 s tím, že v roce 2015 by nová struktura Českého rozhlasu, nové podoby stanic, měly být v záběhu. Jako první bych chtěl připravit novou organizační strukturu, ještě teď na podzim ji dát schválit Radě českého rozhlasu. Po jejím schválení bych rád, aby vešla v platnost od 1. 1. 2012,“ uvedl Peter Duhan.

Spolu s novou organizační strukturou chce podle svých slov současně vyhlásit reorganizaci Českého rozhlasu, která potrvá již zmíněné tři roky.

Profesní životopis Petera Duhana

Peter Duhan vystudoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, obor filmová a televizní scenáristika.

Po krátkém působení v Československém rozhlase v Bratislavě přešel do Československé televize, kde pracoval jako redaktor a dramaturg zábavy. Po roce 1989 se stal šéfredaktorem deníku Verejnosť a v letech 1991 – 1992 vykonával funkci ústředního ředitele Československého rozhlasu. Poté přešel do komerčního sektoru, kde působil jako programový ředitel společnosti Kabel Plus a jako ředitel vydavatelství N-Press.

Od roku 2000 spolupracoval se stanicí ČRo 6 – Rádio Svobodná Evropa a v roce 2007 se stal jejím ředitelem. Od roku 2009 působil jako programový ředitel Českého rozhlasu. Do funkce prozatímního ředitele ČRo byl jmenován 24. února 2010.

autoři: mkp , rep , ves , eve
Spustit audio