Fungoval roku 1620 na Bílé hoře lyžařský vlek? Nejen tuto otázku si klade výstava od autora komiksu Opráski sčeskí historje

10. červenec 2020

Od bitvy na Bílé hoře na podzim uplyne 400 let. Autor komiksu Opráski sčeskí historje, který si říká Jaz, se ji rozhodl připomenout jako sportovní utkání mezi císařem a stavy. Na výstavě Slavné české bitvy ve Ville Pellé se ale překvapivě věnuje i pandemii.

Jazovy Opráski sčeskí historje je komiks zdánlivě podivných příběhů, který je však postaven na kvalitním odborném fundamentu, který vychází často z velmi vzácných originálů historického ústavu, kde Jaz působí. Malá galerie Villa Pellé oslovila Jaze, aby svůj vtip i bohaté povědomí o české historii šířil dál prostřednictvím výstavy, která dostala název Slavné české bitvy.

Čtěte také

„Nemyslím si, že bych chtěl mýty bořit. Spíše mne zajímá na ně poukazovat. Někdy je dobré naznačit, že některá postava nebo událost byla trochu jiná, než jak se to v obecném povědomí traduje,“ vysvětluje svůj záměr Jaz.

Výstava ve Ville Pellé je opravdu různorodá. Na zdech mezi obrazy nalezneme popisky, klikaté čáry a plány, v prostoru stojí interaktivní model Bílé hory z roku 1620, který vznikal ve spolupráci se studiem ROBUST architekti. Model je doplněn o dvě vortexová děla, kterými mohou účastníci sestřelit vojáky z vrcholu Bílé hory. Děla fungují na principu tlakových vln a nejsou nebezpečná. 

Expozice však nereflektuje pouze události z roku 1620. Reaguje také na současnou situaci spojenou s pandemií koronaviru, konkrétně na postupy české vlády při jejím řešení. Autor Jaz toto nelehké období přirovnává k bitvě opředené mnoha mýty, podobně jak tomu bylo u bitvy na Bílé hoře.

Slavné české bitvy – výstava nejen k výročí bitvy na Bílé hoře“ potrvá ve Ville Pellé do 23. 8. 2020.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio