Frýdek-Místek už má rozpočet na rok 2012

6. prosinec 2011
Zprávy , Zprávy

Zastupitelé ve Frýdku-Místku schválili rozpočet na rok 2012. Radnice bude hospodařit s částkou přesahující jednu a čtvrt miliardy korun.

I v příštím roce se chce město pustit do velkých investic - plánuje například stavbu nové sportovní haly a zachová i bezplatnou hromadnou dopravu pro občany. Její plány se ale nelíbí tamní opozici.

Primátor Petr Cvik označil nový rozpočet za úsporný. Seškrtat se třeba muselo přes 240 milionů korun, které požadovaly jednotlivé odbory magistrátu. Přesto radnice počítá i příští rok s velkými investicemi, třeba do škol nebo nové sportovní haly.

„Dál chceme dozateplovat školy, dodělávat dětská hřiště. Chceme se také vrhnout na Polárku – jako velký projekt v příštím roce. Pevně věřím, že rozpočet je postavený dobře,“ dodává primátor.

Minimálně opoziční zastupitelé ale mají jiný názor. Občanští demokraté kritizovali rozprodávání obecního majetku a údajně nesmyslné utrácení.

„Koncepce magistrátu je snad prodat co se dá. Prodej areálu v místeckých kasárnách, prodávají se bytové domy. Kdybychom vzali největší částku, kde město nesmyslně utrácí, je to jednoznačně MHD zdarma,“ poukázal Petr Konůpka z ODS.

Část peněz na investice si radnice půjčí. K plánovaným 42 milionům korun možná ještě dalších 200 milionů, potvrdil primátor Cvik. Jde o peníze na zmíněnou sportovní halu. Záleží na tom, jak dopadnou jednání s developery.

„Počítáme také s tím, že zapojíme těch 200 milionů korun, pokud celou akci rozjedeme. To ale záleží na tom, jak se rozhodne ten, se kterým máme podepsané smlouvy. Takže financování případné nové haly, za kterou si stojíme, máme zajištěné,“ dodal primátor.

Příští rok počítá město s menším výběrem daní a vůbec poprvé nedostane ani dividendy z městských společností.

Spustit audio