Francouzi vědí, čím nalákat lyžaře

Ve francouzském lyžařském středisku Alpe d'Huez moc dobře vědí, že české lyžaře lákají především dlouhé sjezdy z vrcholků až hluboko do údolí. A v tomto směru mají Francouzi skutečně co nabídnout. Hned čtyři sjezdovky tam mají převýšení přes 2 kilometry. A středisko se také pyšní nejdelší sjezdovkou na světě o délce 16 kilometrů.

Nejprve se tam však musíte dostat. A cesta skutečně není jednoduchá.

Pokud se vydáte do Alpe d'Huez, nemůžete si nevšimnout spousty nápisů na cestě, hned když z hlavní silnice odbočíte na serpentiny vedoucí do hor. Horské středisko je totiž cílem jedné z nejznámějších etap Tour de France.

Prudké stoupání je ozdobeno jmény slavných i zapomenutých cyklistů, které fanoušci tímto způsobem povzbuzují k lepšímu výkonu. A věřte mi, že povzbuzování je třeba. Vystoupat do 1800 metrů a projet celkem 21 prudkých zatáček pro mě byl problém i v autě. A při představě, že se jimi plahočím na kole, musím při tom závodit, a navíc už mám za sebou 200 kilometrů přes nejvyšší průsmyky ve Francii, mi stoupají vlasy hrůzou na hlavě.


Zvětšit mapu: cesta autem z Prahy do Alpe d'Huez

Ale náročná cesta z Prahy - je to přibližně 1200 kilometrů - určitě stojí za to. Alpe d'Huez nabízí vše, co si lyžař může jenom přát. Ať už je začátečník nebo expert.

Střediskem mě provedla osoba z nejpovolanějších. Ophelie David tu léta pracovala jako lyžařská instruktorka, než nalezla zalíbení ve skikrosu. Mimochodem v tomto náročném sportu je mistryní světa už pět let po sobě.

"Je tady spousta prostoru na lyžování. Okolo střediska je dost jednoduchých sjezdovek, kde se každý naučí lyžovat. I já jsem tu kdysi začínala. Čím výše vyjedete, tím složitější je terén. A ti nejnáročnější můžou vyrazit i mimo sjezdovku. Ať už do lesa mezi stromy nebo do divokých roklí. Kdo to jednou zkusí, tak si to tu musí zamilovat, protože je tu opravdu nádherně," popisuje Ophelie.

V Alpe d'Huez tento týden právě zahájili sezónu. Přímo na sjezdovce jsem se ptal lyžařů, jak se jim poprvé v roce jezdí a proč si pro začátek sezóny vybrali právě toto středisko.

"Perfektní, nádherné. Jezdím sem zahajovat lyžařskou sezónu už tři roky. Moc se mi tu líbí a jsem tu spokojený. Máme to od nás kousek. Navíc první týden lyžařské sezóny tu jsou slevy, a tak se tu dá lyžovat za velmi dobré ceny," pochvaloval si slunečný den Alfonso ze Španělska.

"Super lyžování, pohodička. Jsem tu poprvé. Normálně jezdím lyžovat v Polsku nebo na Slovensko. Ale poradili mi to kamarádi, kteří sem jezdí pravidelně, a opravdu to mohu všem doporučit, i Čechům," Notoval si Jacek z Polska.

A co by si žádný lyžař neměl nechat v Alpe d'Huez ujít?

Pohled z vrcholku sjezdovky dokazuje, že převýšení, které lyžaři překonávají, je více než 2 kilometry

"Například nejdelší sjezdovku na světě. Sarenne má 16 kilometrů a převýšení asi 2 kilometry. Ale zdaleka není jediná. Kromě Sarenne tu máme další 3 sjezdovky, které vedou z Pic Blanc. Pokud je sjedete všechny, tak je to celkové převýšení přes 8 tisíc metrů. Vlastně jako kdybyste za jediný den sjeli Mount Everest," Dodala Ophelie David.

Lyžařský instruktor Ricco mě upozornil ještě na jednu atrakci, kterou sjezdovka Sarenne nabízí: "Po večeři na vrcholku Pic Blanc ve výšce 3330 metrů se vydáte se zkušeným průvodcem na 16 kilometrů dlouhou cestu za svitu úplňku nebo s čelovkou. Je to skutečně jedinečný zážitek. Alpy v noci jsou úplně jiné než přes den."


Zobrazit skiresort Alpe d'Huez na větší mapě

A pokud vám ani to nestačí, tak se skipasem můžete vyzkoušet mnoho dalších aktivit. Noční lyžování, bobovou dráhu ve dne i v noci, bruslení, venkovní a krytý bazén nebo se dojít podívat na trochu místní historie do muzea.

autor: obo
Spustit audio