Fotbalové kluby bojují s chuligány, dalším krokem mohou být čipové karty

2. duben 2014

Kvůli výtržnostem na fotbalovém zápase Baníku Ostrava a Sparty se opět začalo mluvit o přísnějším přístupu k chuligánům a přikročilo se i k reálným opatřením, přestože na stadionu Bohemians nefungovala zavedená opatření stoprocentně.

„Možnost, že se nedůslednou kontrolou rozdíl neodhalil, není dobrá. Ale kvůli tomu se nezpochybní celý systém. Je třeba dělat vše proto, aby nebyly ani takovéhle výjimky. Tento jeden případ je spíš dílčí pochybení,“ přiznává Ladislav Valášek, ředitel pořadatelského klubu Bohemians Praha 1905.

Chyba nepozorného člena ochranky otevírá otázku, jak současný systém vylepšit. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy prosazuje registraci fanoušků a zavedení čipových karet.

„Nám to pomáhá, protože kdyby probíhalo kupování lístků na občanský průkaz bez problémů, tak by nebylo nutné zavádět čipové karty. Tady vidíme, že je nutné mít čipovou kartu, která vás opravňuje ke vstupu na utkání,“ navrhuje ministr školství Chládek.

Čipové karty ale znamenají velké počáteční náklady. „Registrace fanoušků je pro nás velké téma a možné řešení. Je to ale věc, která bude extrémně finančně náročná a někdy to není jen otázka peněz,“ varuje místopředseda Fotbalové asociace ČR Dušan Svoboda.

Na zápase Bohemians s Baníkem k žádným problémům nedošlo i díky dalším krokům pořádajícího klubu.

„Druhým preventivním opatřením byla spolupráce s policií a mediální podpora. Na rizikovost se poukázalo ve vazbě na klub, který s tím má opakovaně problémy. Nebylo to lhostejné ani samotnému fotbalu,“ poukazuje Ladislav Valášek.

autoři: kyk , vman
Spustit audio