Fotbalová Karviná vstoupí do druhé ligové sezóny v řadě s Berkovcem v brance

27. červenec 2017
Dobré odpoledne

Karvinští fotbalisté vstoupí už v sobotu do své druhé ligové sezony v řadě. Jsou připraveni na těžké zápasy a stejně jako v loňské sezoně je jejich hlavním cílem záchrana nejvyšší soutěže.

Druhá sezona bývá pro nováčka těžší, zní jedno z fotbalových klišé. Ať je sebeotřepanější, bývá pravdivé. Karvinští fotbalisté jsou na druhou sezonu v elitní soutěži přichystaní, i když po odchodu generálního partnera už druhým rokem shání náhradu.

„Díky předsedovi inženýru Wolfovi se podařilo i příští sezónu zajistit ekonomicky tak, aby nebyly problémy. Dotahují se věci kolem generálního partnera,“ upozorňuje sportovní ředitel klubu Lubomír Vlk, že ekonomicky Karviná stačí i na příští sezonu.

Kromě ekonomiky však jako sportovní ředitel musel řešit i posílení kádru. Především nečekaně na postu brankáře. Po odchodu Jana Laštůvky do Slavie opačným směrem do Karviné putoval na hostování Martin Berkovec.

„Pro nás to byla docela priorita a jsem rád, že to takhle dopadlo. I díky vstřícnosti Slavie. Jsme za to velmi vděční,“ dodal Vlk.

Trenér Karviné Jozef Weber chtěl původně v létě vyšperkovat tým na jiných postech, ale prioritou se nakonec stal brankářský post. „Bohužel pro nás, Laštymu jsme to samozřejmě přáli. On by asi zůstal, ale tahle nabídka se těžko dala odmítnout. Tak jsme museli řešit tenhle problém,“ poznamenal trenér.

Weber ze svého trenérského působení v Bohemians 1905 Martina Berkovce velmi dobře znal a to sehrálo důležitou roli. „On mi volal a říkal, že mám velkou šanci tady chytat, tak pro mne to byl jasný signál, že bych sem měl jít,“ přiznal samotný nový brankář Karviné.

Kromě brankáře Berkovce a změny hostování v přestup u ofenzivních hráčů Wágnera a Kalabišky se Karviná pustila do venezuelského dobrodružství. Po spolupráci s hráčským agentem Zdeňkem Nehodou získala dva mladé Venezuelany. Záložníka Piňu a útočníka Ramíreze.

„Pracujeme na tom, aby sem přišli, intenzívně čtyři týdny. Věříme, že do pátku budou zaregistrovaní. I pan Nehoda říkal, že dělal spoustu přestupů včetně Nedvěda, ale něco tak těžkého, jak teď dělat hráče z Venezuely z hlediska tamní politické situace, ještě nezažil,“ popsal Vlk.

Karviná se snažila svou sestavu pro druhý ligový ročník vyšperkovat. Podle trenéra Jozefa Webera se Karviná záměrně poohlížela v zahraničí.

„Jsou to zajímaví hráči. Hledali jsme, zkoušeli jsme hráče i z bývalé Jugoslávie, ale ti dva z Venezuely nás zaujali. Hlavně ten útočník má nějakou kvalitu. A pokud se vyřídí papíry, tak bude v nominaci na sobotní utkání,“ naznačuje Weber.

Pokud se tedy legislativně podaří registraci obou hráčů dořešit, v sobotu by první ligu mohl poprvé v historii ozvláštnit hráč z Venezuely.

autor: ddp
Spustit audio