Fotbalisté obvinění v sázkařské aféře navzdory svazovému rozhodnutí o víkendu hráli

7. říjen 2013

Českým fotbalem stále hýbe takzvaná 'sázkařská kauza'. Policie minulý týden předala jména vyšetřovaných hráčů Fotbalové asociaci a disciplinární komise jim zastavila činnost. Přesto někteří z nich o víkendu nastoupili do soutěžních zápasů. Kluby prý o trestech nikdo neinformoval a navíc zpochybňují jejich platnost.

„Žádné oficiální vyjádření nemáme. Já jsem pořád čekal na vyjádření svazu a žádný mail nedorazil. Vůbec nebudu o tom spekulovat, já jsem čekal na jasné věci a ty nepřišly. Budeme se chovat adekvátně k dané situaci,“ prohlásil trenér a zároveň sportovní ředitel Litvínova Vratislav Havlík.

A proto poslal do zápasu krajského přeboru kompletní trojici Bíro, Macháček, Kodeš. Divizi si zase zahrál lovosický Brožík a třetiligová Roudnice chtěla nasadit Chalupu. „Je zraněný, má trhlinu ve svalu. Ano, jinak by hrál,“ potvrdil Radiožurnálu vedoucí týmu David Lisec.

Asociace přitom uvádí, že vyrozumění o zastavení činnosti posílala nikoli klubům, ale hráčům. Vzhledem k tomu, že se takto stalo ve čtvrtek, je ale dost dobře možné, že se zmíněné dopisy k adresátům před víkendem vůbec nedostaly.

Také prezident divizních Lovisic Vladislav Větrovec se nebál nasadit do zápasu potrestaného Vítězslava Brožíka, svaz podle něj bude muset své původní rozhodnutí přehodnotit:

„Tak jak jsem si přečetl stanovy a řády FAČR, nenašel jsem tam situaci, kdy by mohla FAČR rozhodnutím disciplinárním komise pozastavit a zakázat činnost členovi FAČRu za to, že je z něčeho obviněn. FAČR podle mého právního vědomí bude muset revokovat toto rozhodnutí. To má vady, a to vady takové, že nemůže obstát,“ řekl Větrovec.

Kluby se odvolávají na disciplinární řád

Kluby si myslí, že svaz nemůže hráčům v tomto případě zastavit činnost. Podle platného disciplinárního řádu je hráče možné potrestat za věci, které jsou uvedené v zápise o utkání a podepsané kapitány. A to bez ohledu na to, jestli se staly v zápase, nebo bezprostředně po něm. To se ale v tomto případu z pochopitelných důvodů nestalo, protože o možném ovlivňování v tu chvíli nikdo nevěděl.

Další článek disciplinárního řádu pak říká: „Pokud je podezření, že se hráč nebo funkcionář dopustili disciplinárního provinění a nejde o případy uvedené v odstavcích 1 a 2, nelze jim předběžně zastavit závodní činnost nebo zakázat výkon funkce do vyšetření případu.

Jestliže se podezření prokáže, hráči bude uložen trest zastavení závodní činnosti nebo funkcionáři bude uložen trest zákazu výkonu funkce, je účinný ode dne jeho vyhlášení.“

O právě o tuto část disciplinárního řádu se pravděpodobně opírají hráči a funkcionáři.

Hrozí vězení i zákaz činnosti

V případě prokázání viny může soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat. Pachatele lze potrestat také zákazem činnosti, propadnutím majetku nebo pokutou.

Na fotbalové půdě může disciplinární komise zastavit hráči činnost na dva roky až pět let a udělit pokutu až do výše půl milionu korun, pokud k provinění došlo v první nebo v druhé lize. U nižších soutěží jsou i úměrně nižší pokuty.

autoři: jsu , mva , kap
Spustit audio