Fotbalista Tomáš Fabián čekal na ligový návrat 2 roky

26. červenec 2013

Dlouhé dva roky se bez nejvyšší soutěže musel obejít mladoboleslavský fotbalista Tomáš Fabián. Ne kvůli výkonnosti. Dvaadvacetiletého mladíka vyřadily zdravotní problémy.

„Od mala mám problémy s kyčlemi, a protože jsem ortodoxní levák, tak ta levá kyčel byla natolik opotřebovaná a tou vadou tak postižená, že jsem musel na operaci,“ poodhalil příčiny dlouhodobé absence Tomáš Fabián.

Operační zákroky byly nevyhnutelné. „Byla to jedna hlavní operace, kde mi dali 2 šrouby a po sedmi, osmi měsících jsem musel na vyndání těch šroubů.“ Lékaři návrat na fotbalový trávník neviděli v reálných obrysech. Hrozila skutečnost, že muž, který může v sestavě prvoligové Mladé Boleslavi nastupovat na levé straně obrany nebo zálohy, už atmosféru nejvyšší soutěže na vlastní kůži znovu neokusí.

Nakonec i samotná pauza se jevila jako nekonečná. „Určitě to bylo dlouhé, v hlavě se mi honily různé myšlenky, doktoři mi předpovídali i to, že už bych nemusel hrát fotbal, takže to bylo 50 na 50. Po roce a půl jsem se vrátil zpátky, šel jsem na hostování do Varnsdorfu a teď jsem zpátky a doufám, že to všechno půjde.“

Zkrátka s myšlenkou spojenou s koncem fotbalové kariéry se nechtěl smířit. Víra v uzdravení Tomáši Fabiánovi pomáhala. Ještě před operací nasbíral jedenatřicet ligových startů, radoval se ze tří vstřelených branek a z účasti na světovém šampionátu dvacetiletých. Egyptskou misi Češi tehdy zakončili v osmifinále turnaje.

Rád by pomohl Boleslavi k pohárové Evropě

A současnost? Po půlroční druholigové anabázi se zabydluje v základní sestavě středočeského celku. Úvodní podzimní duel proti Příbrami odehrál celý. Po remíze 1:1 už se těší na další zápas s ostravským Baníkem.

„Jsem stoprocentně připravený, věřím, že jsem udělal dost kroků k tomu, abych se dostal do takové formy, v jaké jsem byl před zraněním a doufám, že to půjde ještě lépe než předtím.“

Jednoduše řečeno - dvaadvacetiletý fotbalista by rád pomohl týmu k nejvyšším příčkám ligové tabulky. „Určitě bych chtěl Boleslavi pomoci k pohárovým příčkám, ale záleží to na celém týmu a doufám, že se popereme o ty nejvyšší mety,“ říká Tomáš Fabián.

autoři: ppe , jam
Spustit audio