Fischer upravuje dozorčí rady státních firem. Týden před koncem mandátu

23. leden 2014
Zprávy

Ministr financí v demisi Jan Fischer se rozhodl, že na poslední chvíli zasáhne do dozorčích rad pěti státních firem. Konkrétně chce změnit stanovy a snížit počty členů. Kabinet premiéra v demisi Rusnoka má přitom před sebou poslední týden.

Změnit stanovy a snížit počet členů budou záhy muset dozorčí rady Českého Aeroholdingu a firem ČEPRO, Mero, Centrum - F a Prisko. Počet členů dozorčí rady se sníží o osm na konečných třicet jedna. Zároveň vznikne skupina tří auditorů, kteří prověří fungování společností Čepro a Český Aeroholding.

Změny u dalších státních firem by měly následovat v průběhu dalšího roku. V únoru by mělo dojít na firmy Thermal, Explosia, Výzkumný a zkušební letecký ústav a IMOB. Duben bude měsícem změn pro Českou exportní banku a EGAP a v červnu pro ČEZ.

Tyto změny jsou navíc první fází zavádění nové koncepce vztahů státu a státních firem. Jejich cílem má být zejména úspora financí a zvýšení efektivity státního rozhodování.

Změna podle ministerstva prý přichází až v tuto chvíli, protože teprve teď ji umožňuje od ledna účinný zákon o obchodních korporacích.

Ministerstvo financí má v současné době větší než 40procentní podíl ve 26 společnostech.

autoři: tet , Marína Dvořáková
Spustit audio