Finanční odškodnění pro pozůstalé po odbojářích

20. únor 2002

Český stát se v posledních letech snaží napravit křivdy, které se staly jeho občanům za druhé světové války i po jejím skončení. Finanční odškodnění už řada z nich obdržela. Týká se ale odškodnění i pozůstalých? To už je otázka pro Vlastu Valentovou v pořadu Polopatě.

Nejprve si vezměme kategorii těch, kteří za druhé světové války pracovali v Německu na takzvaných otrockých pracích. Pro ty vznikl v Německu fond, ze kterého jsou peníze vypláceny ve dvou splátkách. Jak říká předseda Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých Oldřich Stránský, i nejbližší příbuzní se mohou dočkat odškodnění a to i v případě, že oběť sama zemřela po 15.únoru 1999. Odškodnění v tomto případě formou dědictví dostanou i v případě, že oběť už před tímto datem obdržela první splátku.

Oldřich Stránský: To ovšem bude vypadat tak že nejdříve musí pozůstalí přijít do kanceláře, která se tím zabývá, to znamená v Legerově ulici 24 nebo 22 a tam předloží úmrtní list zemřelé osoby a musí vyplnit i novou přihlášku. Je třeba počítat s tím, že peníze přijdou později. Nejdříve se vyplácí odškodnění pro všechny žijící.

Peníze podle zákona dostanou nejprve manžel nebo manželka. Pokud nežijí,pak jejich děti, teprve potom vnoučata a pokud by ani ta nežila, peníze se vyplácejí na základě závěti. Oldřich Stránský rovněž potvrzuje, že v podstatě stejným způsobem probíhá odškodnění pozůstalých, jejichž nejbližší byli na otrockých pracích v Rakousku, pouze s tím rozdílem, že rozhodujícím datem je 15. únor roku 2000. A peníze jsou pozůstalým vyplaceny ne ve dvou splátkách, ale najednou. Podobný nárok vyplácení odškodného mají i pozůstalí po osobách za války nuceně nasazených.

Jinou skupinu tvoří pozůstalí po účastnících protinacistického odboje za druhé světové války a také po vězních komunistického režimu mezi 25. únorem 1948 až 1.lednem 1990. Jak říká spoluautor zákona Marek Benda, tady se ale odškodnění týká pouze vdov a vdovců.

Marek Benda: To znamená ty osoby, které to s nimi bezprostředně prožily jako manželé, a to ti, kteří byli manželé už v době, kdy se dotyčná odoba zúčastnila odboje nebo byla ve vězení.

Nejnověji budou podle zákona, který poslanecká sněmovna schválila před dvěma týdny, odškodněni českoslovenští občané, zavlečení po druhé světové válce do Sovětského svazu. Podle předsedy výboru Oni byli první Vladimíra Bystrova se i tady odškodnění bude týkat případných pozůstalých. I když ne v plné výši.

Vladimír Bystrov: Objevila se tam zvláštní zpráva, že pozůstalí by mohli dostat pouze polovičku té částky, kterou by dostali ti živí.

autor: vva
Spustit audio