Filip Novák pozvánku do reprezentace nečekal, Vrba volal z neznámého čísla

11. listopad 2014

Fotbalista Filip Novák má za úkol hlavně bránit. V aktuální ligové sezóně ale dal za Jablonec také šest gólů a je nejlepším střelcem týmu. Nejspíš i tím na sebe upozornil reprezentačního trenéra Pavla Vrbu, který ho po zranění Davida Limberského povolal do reprezentace.

„Trávil jsem to společně s ‚Pospou‘ (Martinem Pospíšilem). Dozvěděli jsme se to oba stejně. Šli jsme na bazén a po něm volal trenér každému zvlášť,“ popisuje Filip Novák, že se o premiérové pozvánce do národního týmu dozvěděl se spoluhráčem z Jablonce prakticky najednou.

Při zazvonění telefonu, ale kvůli neznámému číslu netušil, že volá právě Pavel Vrba. „Prvně se zeptal, jestli mám o víkendu čas, tak jsem mu řekl, že si času určitě najdu,“ usmívá se obránce severočeského mužstva.

„Pak se mě ptal, jestli jsem zdravý, protože jsem také měl nějaké problémy s kolenem, ale teď jsem odehrál 2 zápasy a je to bez problémů,“ těší ofenzivního levého obránce, který si v minulosti vyzkoušel mládežnické reprezentace včetně té do jednadvaceti let.

Teď by ho ale mohl čekat asi nejtěžší zápas kariéry - s Islandem se bude hrát v evropské kvalifikaci o první místo ve skupině A. Při zranění Davida Limberského je Filip Novák jednou z variant na uvolněný post.

Čtěte také

„Zatím jsem rád, že jsem se dostal sem. Neříkám, že je mi jedno, jestli budu hrát, ale jsem rád za každou šanci a neřeším, zda to bude z lavičky, na tribuně, nebo v základu,“ říká Filip Novák, který se rozkoukává, jak to v českém národním týmu funguje.

Rady mohl dostat třeba od jabloneckého spoluhráče Tomáše Hübschmana, který má s reprezentací bohaté zkušenosti:

„'Hybša' mi psal. Gratuloval mi a říkal, že mě tam dotáhl, takže byl rád,“ prozrazuje debutant v české fotbalové reprezentaci Filip Novák.

Jestli se dostane do sestavy dalšího rodáka z Přerova - trenéra Pavla Vrby bude jasné až v neděli večer, kdy se pokusí národní tým prodloužit proti stejně stoprocentnímu Islandu vítěznou sérii v kvalifikaci o EURO 2016.

autoři: mva , vman
Spustit audio