Festival v Karlových Varech uvede přes 230 filmů

29. červen 2006

Od 30. června do 8. července uvede 41. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech přes 230 celovečerních hraných a dokumentárních filmů, z nich 15 ve světové a 39 v mezinárodní či evropské premiéře. Festival letos označují pořadatelé spíše za přehlídku režisérů. V této úloze sem přijíždí nejznámější host, hollywoodský herec kubánského původu Andy Garcia. Osobně uvede svůj režisérský debut The Lost City a také převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Tuto cenu obdrží i zakladatel a jeden ze šéfů společnosti New Line Cinema Robert K. Shaye a český režisér Jan Němec.

Maraton projekcí zahájí světová premiéra filmu Čas předního korejského režiséra Kim Ki-duka . Podle umělecké ředitelky festivalu Evy Zaoralové bude jednou z hlavních hvězd francouzský režisér a producent Luc Besson, který uvede předpremiéru filmu Angel-A. Snímek Krajina přílivu představí americký filmař Terry Gilliam. Na závěr bude uveden britský film Confetti, který vzápětí dá do distribuce společnost Bontonfilm.

41. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

V program karlovarského festivalu jsou zařazeny i tradiční sekce Na východ od Západu, Jiný pohled, Horizonty a Fórum nezávislých.

Domácí kinematografii budou reprezentovat čtyři tituly. Hřebejkova Kráska v nesnázích v hlavní soutěži, Wlodarczykův debut Indián a sestřička v soutěži Na východ od Západu a v soutěži dokumentů snímek Miroslava Janka Chačipe a krátký film Prodáno režisérky Lucie Králové. V hlavní porotě, které bude předsedat někdejší absolvent FAMU Goran Paskaljevič, usedne i Karel Roden. Autorem, režisérem i protagonistou znělky je František Skála, laureát ceny Jindřicha Chalupeckého.

Kino

Mezi retrospektivami bude lákat pozornost diváků desítka titulů vybraných ve spolupráci se Sundance institutem v USA, pocta Martinu Hollému či šestice snímků připomínajících sto let od narození amerického režiséra Johna Hustona. Sekce Viděno sedmi představí francouzské filmy, v nichž sedm režisérů hovoří o době dospívání a hledání vlastní identity a místa ve světě. Přehlídka Zaostřeno na britský film uvede poprvé v ČR šest celovečerních a sedm krátkometrážních snímků natočených v posledních pěti letech.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio