FAČR se pořádání ME 2020 nevzdala, řešením má být navýšení kapacity v Edenu

1. duben 2014
Zprávy

Český fotbal ještě úplně nevzdal snahu podílet se na pořádání mistrovství Evropy 2020. Fotbalová asociace sice nedostala státní záruky pro výstavbu potřebného stadionu na Strahově, ale její šéf Miroslav Pelta zkouší záložní variantu. Na poslední chvíli zkoumá možnost odehrát zápasy Eura na stadionu v Edenu, který zatím nesplňuje požadovanou diváckou kapacitu.

„Je možné technicky zvýšit kapacitu, ale okolní infrastruktura je větším problémem. Poradenské firmě, kterou jsem najal, jsem řekl, ať začne analyzovat situaci a podmínky v okolí Slavie,“ řekl Pelta na úterní tiskové konferenci.

UEFA po žadatelích o pořádání Eura, které se odehraje ve 13 městech po Evropě, požaduje garanci stadionu s minimální kapacitou pro 50 tisíc fanoušků, pro dvě hostitelská města je však připravena udělat výjimku. I tak tribuny musí nabídnout prostor pro 30 tisíc návštěvníků. Současná kapacita Synot Tip Areny v Edenu je 20 tisíc.

Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky se na kandidatuře usnesl loňské září. Původní myšlenkou bylo vystavět olympijské centrum na Strahově, a to včetně nové národní arény na místě současného Stadionu Evžena Rošického.

Nově ustanovenou vládu mohl Pelta požádat o pomoc až měsíc před podáním kandidatury. Premiér Sobotka kvůli časovému tlaku ale návrh předsedy FAČR nepodpořil.

Odevzdat podklady musí kandidáti nejpozději do 25. dubna.

autoři: jkb , mau
Spustit audio