Extremisté chystají sérii protiromských pochodů. Přidává se k nim stále víc lidí

23. srpen 2013
Zprávy

Pochody proti zvýhodňování Romů a zneužívání sociálních dávek se v sobotu chystají hned v několika českých městech. Většinou je pořádají radikálové. K nim se ale podle zprávy Bezpečnostní informační služby přidává stále více obyčejných lidí.

Jedním z měst, kde se lidé v sobotu sejdou a kde to poslední dobou vře, je Duchcov.

Nejdříve místní zaplnili hlavní náměstí poté, co na internet unikla nahrávka útoku Romů na manželský pár v Jižním městě. Útočníci se do vazby dostali až po odvolání státního zástupce.

„Tam to byla výzva městu, kraji, policii a především vládě, že je nezbytné ten problém nějak řešit. Že se napraví zákony, napraví se přístup k Romům a k majoritě, který je bezprávní nebo má v sobě velmi málo práva. Je tam pozitivní diskriminace, která se snad může využívat jen do určité míry,“ říká publicistka Věra Bartošková, která v Jižním městě žije přes 30 let. Za rasistku ani extremistku nepovažuje a podobně jako většina lidí chce rovný přístup.

V Duchcově se uskutečnily další dvě protiromské akce, při jedné z nich zasáhli i těžkooděnci. Medializace květnového útoku i následných pochodů napětí ve městě vyostřila. Vidí to tak i Štefan Horvát, který ve čtvrti bydlí a pracuje tam jako terénní pracovník sdružení Květina.

„Nálady jsou různé. Část majoritní společnosti k tomu zaujala postoj, že my jsme ti špatní, padá zde kolektivní vina. A pak je tu ta romská menšina, která to chápe tak, že na nás svalují kolektivní vinu a nesouhlasíme s tím, určitě ne. Jsme občané tohoto města, žijeme tady x let, pracujeme, někteří z nás jsou opravdu slušní lidé,“ vysvětluje Štefan Horvát.

Manipulace s davem

Protiromských akcí se podle BIS účastní stále více běžných občanů. Ti nejsou podle velitele speciální pořádkové jednotky Ústeckého kraje Stanislava Krajčoviče agresivní. S davem ale manipulují malé skupiny extremistů.

„Obyčejně to tak dopadne. Bylo to tak i v září na Šluknovsku, kdy byl největší střet. Skupiny zhruba 50 až 70 těch nejtvrdších, kteří se přijeli jen pobít s policií, si postupně před sebe do ulic natlačili zhruba 200 až 300 lidí. Útočí na policii bez jakéhokoli ohledu, že by mohli někoho zranit,“ popisuje policista.

Pokud vláda nebude problémy s romskou komunitou řešit bez emocí, hrozí stupňování mezietnického napětí a frustrace lidí, píše se ve zprávě BIS.

Trasy plánovaných protiromských pochodů
autor: hau
Spustit audio