Exposlanec Chaloupka dostal podmínku za podněcování k rasové nenávisti

3. září 2014

Bývalý poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka vyjádřil po loňském útoku skupiny Romů v Duchcově svůj názor na sociální síti Facebook. Soud mu dnes za výroky vyměřil podmíněný půlroční trest se zkušební dobou na jeden rok.

Otto Chaloupka, který teď vede stranu Republika, vinu odmítá. Za svou obžalobou vidí snahu politických konkurentů ho očernit. Rozsudek zatím není pravomocný, Chaloupka se plánuje odvolat.

„Musel bych být absolutní..., abych veřejně nebo skrytě vyzýval k nějakým nepokojům nebo násilí. V tomto případě jakékoli násilí na jakékoli skupině osob, to nemusí být jenom cikáni, jenom nahrává našim nepřátelům,“ bránil se už dříve Chaloupka.

Exposlanec loni komentoval incident v severočeském Duchcově, kde skupina Romů napadla manželský pár.

„Slušní lidé dlouho snášeli vaše krádeže, agresivitu a neoprávněné požadavky na další a další výhody," napsal tehdy ze sněmovny.

Následně v diskusi na sociální síti doplnil, že „lidi jsou na hraně a ještě pár takovýchto cikánských provokací a začne mazec. A pak je neochrání ani těžkooděnci“.

Podle soudkyně Edity Beranové sice mohl Chaloupka vyjádřit svůj názor, ale měl volit vhodnější formu.

„Pokud chtěl vyjádřit své rozhořčení i nad chováním jiných Romů vůbec, mohl to učinit i vhodnějším způsobem, aby nepodněcoval k nenávisti k romskému etniku jako takovému,“ uvedla Beranová.

Čtěte také

Chaloupka chtěl ale podle svých slov jen upozornit na hrozící nebezpečí a pokusit se zabránit vystupňování konfliktu.

„Poznal jsem, že jsme se v roce 2014 nějak dostali do 50. let a člověk je za vyřčenou pravdu stíhaný a odsouzený,“ okomentoval.

Soud už jednou stejný případ exposlance Chaloupky řešil. V dubnu letošního roku mu ve zkráceném řízení uložil půlroční podmínku. Politik se odvolal a Obvodní soud pro Prahu 1 dnes věc projednával ve veřejném jednání. Trest ale zůstal stejný.

autoři: mak , ako , msk
Spustit audio