Exposlanec Bačiak dodržel slib. Odchodné ze sněmovny posílá Želivskému klášteru

18. březen 2014

Bývalý poslanec Miroslav Bačiak se vzdá všech peněz, které dostal za své sotva měsíční působení v Poslanecké sněmovně. Radiožurnál zjistil, že plat i odchodné ve výši přes 150 tisíc korun politik pošle na konto národní kulturní památky, kláštera Želiv.

Miroslav Bačiak byl loni zvolen do Poslanecké sněmovny za hnutí ANO v kraji Vysočina. Ještě než dolní komora ale stihla poprvé zasednout, mandátu se vzdal. Straníkům zamlčel svoji minulost politruka.

Nyní, po čtvrt roce, poprvé potvrdil, že si peníze nenechá a že plat i odchodné poukáže na charitu, jak mu doporučilo stranické vedení. „Budu posílat na charitu a jedná se o Želivský klášter,“ uvedl.

„Mám s panem opatem, doktorem Šimkem jednání tento týden. Pokud se domluvíme, asi dám celou částku převodem. Předtím jsem tam dával nějaké peníze a je tam garance, že to nebude zneužito. Pan opat Šimek je velice slušný člověk,“ dodal Bačiak.

Želivský klášter podle opata Jáchyma Jaroslava Šimka využije peníze na nutné opravy. „Záleží na té sumě, kolik to bude. A podle toho se rozhodneme, na co přesně by peníze šly. Protože těch věcí je tam opravdu mnoho. Třeba památky v kostele jsou už na hraně, je zapotřebí je opravit,“ naznačil.

Poukázat odchodné na charitu má i Bačiakův poslanecký náhradník z hnutí ANO, podnikatel Jan Sobotka, který také mandát složil. Jestli to ale udělá, zatím odmítá upřesnit.

autoři: bre , vkv
Spustit audio