Exnáměstek Nouza přiznal, že věděl o vlhkých kabelech v tunelu Blanka

18. březen 2015

Bývalý náměstek pražského primátora pro dopravu Jiří Nouza z TOP 09 v době svého působení na magistrátu věděl, že kabely v tunelu Blanka jsou vlhké. Přiznal to ve vysílání Českého rozhlasu Plus. Nouza ale žádné kroky v roce 2013 nepodnikl, protože mu stavební firmy údajně odmítaly dodat stavební dokumentaci o stavu kabeláže v tunelu.

„Informace byly neověřené a já jsem několikrát žádal dodavatelskou sféru - nechci specifikovat, protože to je skutečně složité, a nechtěl bych kohokoli z dodavatelů osočit neprávem: Dodejte mi technickou zprávu, že to, co říkáte, je pravda. Nikdy jsem ji nedostal,“ řekl Českému rozhlasu Nouza.

Kvůli průsakům vody se termín otevření tunelu Blanka opět odložil. Stavební firmy Metrostav a ČKD Praha DIS vinu podle Mladé fronty Dnes házejí na přívalový déšť z jara 2013. Podle dokumentace se ale průsaky objevovaly už v roce 2012.

Praha podá žalobu na firmu ČKD Praha DIZ, která dodávala technologii do tunelu Blanka.

Převzetí kompletní odpovědnosti za dokončení tunelu Blanka včetně technologické části, kterou zajišťuje ČKD Praha DIZ, nabídl pražskému magistrátu Metrostav.

Výstavbu více než šestikilometrového tunelu Blanka zahájila v roce 2007 někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Blanka měla být otevřena v roce 2011. Proti původním předpokladům se práce prodražily zhruba o šest miliard korun. Tunel Blanka je součástí městského okruhu, navazuje na Strahovský tunel.

Kvůli poničeným kabelům bylo odloženo plánované zprovoznění tunelu na přelomu března a dubna.

Tunel Blanka
autor: rok
Spustit audio