Evropská komise vyzvala Slováky, aby strhli údajně protiromskou zeď v Košicích

19. srpen 2013
Zprávy

Košice musí neprodleně zbourat betonovou zeď na předměstí, která údajně odděluje Romy od ostatních obyvatel města. Východoslovenskou metropoli k tomu vyzvala Evropská komise.

Východoslovenské město nese pro letošní rok titul Evropské hlavní město kultury. Podle eurokomisařky pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androully Vassiliouové se existence zdi neslučuje s hodnotami, na kterých stojí Evropská unie.

Primátor Košic Richard Raši považuje zeď za ilegální a eurokomisařce odepsal, že magistrát proti městské části podnikne právní kroky. Prý vznikla bez nutných stavebních povolení.

Košická zeď postavená letos ale ve skutečnosti nikoho neodděluje, jenom zahradila asi třicetimetrový prostor mezi dvěma paneláky na dohled od košického sídliště Luník IX obývaného v drtivé většině Romy.

Romové si dříve zkracovali cestu přes parkoviště, kde se lidé báli nechávat auta, protože jim je někdo často zničil. K panelákům ale Romové můžou chodit dál, stačí obejít blok, trvá to asi minutu.

„Podle mě to nebylo účelové proti nim, protože oni tu tak či tak procházejí, jen nejdou přes parkoviště, ale pěkně ho obejdou,“ potvrzuje obyvatelka sídliště.

Protiromské zdi na Slovensku jsou, ale jinde

Problém s podobnými stavbami a segregačními zdmi na Slovensku existuje a země kvůli tomu v minulosti čelila kritice některých zahraničních nevládních organizací a institucí. Jsou ale místa, kde je problém mnohem vypouklejší. V Ostrovanech nebo Michalovcích zdi měří stovky metrů, vedou přímo kolem romských osad a dojem segregace je tam mnohem výraznější.

Košice už se letos jednou dostaly kvůli sídlišti Luník IX v zahraničí do nemilosti. Na začátku roku si jeden německý novinář stěžoval, že mu zástupci projektu evropského hlavního města kultury odmítly sídliště ukázat. Některá zahraniční média pak psala, že Košice „tají“ romské ghetto. Ve skutečnosti může na Luník přijet kdokoli a mluvit s kýmkoli.

autoři: vob , dab
Spustit audio