Evropská komise pohrozila, že pozastaví operační program Střední Čechy

17. září 2013

Česká republika možná nedokáže do konce roku vyčerpat téměř 30 miliard korun z evropských fondů. Upozorňuje na to ministr pro místní rozvoj v demisi František Lukl. Na další dva roky je pak podle něj vážně ohroženo skoro 44,5 miliard. Brusel prý také naznačil, že pozastaví čerpání peněz z Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Už dříve byl pozastaven program Severozápad a problémy mají i další regionální programy, u pěti ze sedmi z nich je pozastavena tzv. certifikace.

„Dlouhodobě sledujeme čerpání, máme systém predikcí, u rizikovějších programů máme také pravidelné schůzky s řídícími orgány a samozřejmě vycházíme z analýz samotných správců jednotlivých programů. Jsme většinou radši o něco opatrnější v odhadech, protože se ukazuje, že plány se většinou neplní úplně dokonale. Na rizika upozorňujeme pravidelně,“ vysvětluje 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun a dodává, že se jedná o opatřeních a výjimkách, které mohou ztráty zmírnit.

K horší situaci v některých programech podle něj přispělo hned několik faktorů, například absence služebního zákona, nedodržování harmonogramů, chyby v projektech nebo odstupování žadatelů od projektů v důsledku krize. Upozornil také, že loni musela Česká republika kvůli pochybnostem přenastavit celý systém čerpání.

Důvody pozastavení dotací pro Středočeský kraj zatím Evropská komise neupřesnila. Podle náměstka hejtmana Zdeňka Syblíka z ČSSD ale nejspíš nebude zastaven celý program, u kterého prý nebyla v minulosti zjištěna téměř žádná chybovost.

„Takovou jakousi dílčí informaci mám o tom, že nejde o zrušení nebo pozastavení celého ROP Střední Čechy. Mělo by se to týkat pozastavení pouze nějaké skupiny 5, kde předpokládám, že by teoreticky mohlo jít o finanční prostředky, které se zřejmě nečerpají, protože my jsme v minulosti žádali o nějaké přealokace do jiných programů, kde máme připravené projekty, aby se ty peníze daly využít. Takže možná teoreticky se to může týkat toho,“ uvažuje.

Také podle statutárního zástupce hejtmana Miloše Petery z ČSSD nejde o problém s čerpáním peněz, ale s plánem alokovat peníze z ROP Severozápad. Vláda Petra Nečase rozhodla, že část peněz z tohoto programu si rozdělí ostatních šest regionů.

ROP Střední Čechy už vypsal výzvy ve výši půl miliardy korun. Protože se ale současná vláda nakonec rozhodla prostředky nepřesouvat, výzvy nejsou kryté penězi. Výbor regionální rady má příští týden jednat o tom, zda všechny zruší, nebo zda část pokryje ze svých prostředků.

autoři: ČRo , mak , krw , mka , Alena Rokosová
Spustit audio