Eritrea je nejrepresivnější stát na světě

27. červenec 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Poměrně málo se toho ví o Eritreji, která patří k neizolovanějším státům na světě. Ještě méně se ví, že je to země, kde neexistuje svoboda slova, tisku a shromažďování a která vážně porušuje lidská práva a bezostyšně pronásleduje křesťany.

Eritrea vznikla před dvaceti lety a od té doby je tam prezidentem Isaias Afewerki, který patří k nejbezohlednějším diktátorům světa. Jeho totalitní vláda stále víc potlačuje základní lidská práva. V oblasti svobody tisku umisťují Reportéři bez hranic Eritreu na úplně poslední místo až za Severní Koreu a označují ji za „nejrepresivnější stát na světě“.

Totéž platí o svobodě vyznání. Organizace Human Rights Watch Eritreu nazývá „obří věznicí“. Eritrea je téměř rovnoměrně rozdělena na muslimy a křesťany a není známo, jakého vyznání je Afewerki – říká se o něm, že věří jen v marxismus. Z Eritreje už uprchlo na 200.000 lidí.

Logo

K nejpronásledovanějším patří křesťané. Prezident proti nim zahájil tažení v 90. letech a v roce 2002 zakázal všechny křesťanské církve kromě tří – katolické, luteránské a eritrejské pravoslavné, ke které se hlásí 90 % křesťanů.

Kromě asi 10.000 politických vězňů je dnes v zemi podle odhadů vězněno na 3.000 křesťanů, často bez řádného soudu, a to včetně příslušníků povolených církví. Hrůzostrašné jsou i podmínky – vězňové dostávají abnormálně málo vody a jídla, nemají lékařskou péči a jsou zavíráni na celé měsíce do podzemních cel bez denního světla nebo do kovových lodních kontejnerů, které stojí na přímém slunci. Někteří musí několik dní ležet bez hnutí na břichu tváří k zemi se spoutanýma rukama a nohama. Běžné je bití, odpírání jídla a mučení, které nezřídka končí smrtí. Pravoslavný patriarcha Abune Antonios je už od roku 2006 v domácím vězení.

Eritrea - území

Eritrea je jednou z nejobtížněji přístupných zemí a zahraniční kontroly dodržování lidských práv nejsou možné. Podle západních pozorovatelů je náboženská perzekuce v současnosti bezprecedentní. Vloni bylo zatčeno nejméně 105 křesťanů, z nichž 31 ve vězení zemřelo. Letos je zadržených už teď okolo 200 a podle eritrejských exulantů se zásahy stále stupňují. Úřady se zejména zaměřují na zakázané křesťanské komunity. Eritrejští křesťané, jimž se ze země podařilo uprchnout, říkají, že křesťan je v Eritreji považován za nepřítele číslo jedna a vyznávat křesťanství znamená „život v pekle“.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.