Elitní detektivové by mohli dostat výrazně přidáno. Plánuje to vedení policie

11. srpen 2014

Přes 75 tisíc korun měsíčně bere u policie jen její prezident. Brzy by podobné výplaty mohli mít i někteří detektivové. Vedení policie s ministerstvem vnitra připravuje nový systém jejich odměňování. Plat elitních specialistů, kteří vyšetřují ty nejzávažnější zločiny, by rázem mohl vyskočit na dvojnásobek.

Superpolicisty se superplatem by se mohli stát například vybraní IT specialisté, třeba finanční odborníci, kteří odhalují složité daňové podvody. Plán podporuje ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

„Tito lidé, pokud pomáhají zločincům, si vydělávají 100–150 tisíc měsíčně, a to není ta elita. A proti tomu sedí policista, který bere 40 tisíc hrubého.“

„To znamená, já bych byl rád, abychom se dostali alespoň u těch selektivních profesí na 50–60 procent odměny těchto specialistů z privátního prostředí,“ vysvětluje ministr.

Plat několika elitních detektivů by se v budoucnu neřídil podle tabulek. Mohli by tak brát 70 až 90 tisíc korun. Cílem je přilákat k policii odborníky, a hlavně je pak udržet.

„Jedná se o několik policistů, maximálně dvě desítky specialistů, které bychom nějak potřebovali stáhnout z volného trhu. Jinak ty lidi nesežene. Nejsme schopni jim nabídnout saturaci, aby měli vůbec chuť s nejtěžší kriminalitou bojovat," upřesňuje Chovanec.

Vyšší platy pro všechny

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého teď záleží na tom, jak dopadne jednání o zvýšení platů všem policistům. „Stále trváme na tom, že policisté by měli mít dorovnány platy do úrovně 10 procent,“ říká Tuhý.

Platy specialistů by se ale podle Chovance měly zvednout, ať už jednání dopadne jakkoliv.

„My si prostě nemůžeme myslet, že tito lidé budou za pár korun honit nejtěžší zločince v této zemi a že proti armádě právníků a daňových poradců budou stát velmi špatně honorovaní policisté. Prostě to nemůže fungovat,“ tvrdí ministr vnitra.

Kolik peněz policie nakonec na platy dostane, by mělo být jasné už tento týden.

Vedle požadavku na zvýšení platů je podle ministra Chovance potřeba špičkového vybavení – počítačové programy a změnu legislativy:

„Potřebujeme se dnes dostat na úroveň Slovenska, které má daňové předpisy umožňující efektivitu. Slovensko má počítačové programy, které samy detekují podezřelé obchody v rámci karuselových obchodů, podvodů s DPH a spotřební daní. Tento systém měsíčně vyhazuje 150 podezřelých obchodů. A pokud se tu jedná o daňové úniky v řádu desítek a stovek miliard, tak najít 10 až 15 lidí, kteří nám s tím v počátku pomohou bojovat, je dobrá investice.“

autoři: rok , vik
Spustit audio