Džas Dureder: Nová platforma pro sblížení Romů s majoritou

23. prosinec 2021

V libereckém kraji vznikly v rámci projektu s názvem Džas Dureder (Jdeme dál) dvě platformy, během kterých se budou setkávat romské a majoritní organizace. Cílem je tyto organizace propojit s místní samosprávou a tím zlepšit vztahy mezi majoritou a romskou menšinou. Projekt realizují sami Romové, konkrétně Romani Art Workshop a jeho partneři.

„Na tomto území žije zhruba 6.930 Romů, z nichž 26% v sociálně vyloučených lokalitách. Naším cílem je proto propojit romské a neromské organizace – úřady, samosprávy. Spolupracovat chceme formou společných setkávání, na kterých budeme řešit nejčastější problémy a potřeby. Nepůjde jenom o vyloučené lokality, ale i o školství.“

Jak se váš projekt liší od ostatních, které se věnují přímému řešení sociálních problémů?

„My se nezaměřujeme pouze na sociálně vyloučené lokality. Chceme, aby byli vidět i slušní a vzdělaní Romové. Budeme se je snažit nějakým způsobem zmocňovat, aby se trochu zviditelnili, protože tu jsou i velké problémy s rasismem. Více viditelné jsou totiž problémy vyloučených.“

V rámci projektu plánují semináře o romských specifikách pro učitele a neziskové organizace. Chtějí, aby se více Romů stalo dlouhodobými pěstouny. Budou oslovovat a zviditelňovat místní vzdělané Romy či sepisovat příběhy místních starousedlíků.

Projekt město Frýdlant podporuje partnerstvím

V komunikaci s místními Romy pomáhá koordinátorce Julius Baník, frýdlantský rodák, který místním dlouhá léta pomáhá a oni jej velmi dobře znají.

Jací jsou podle vás Romové na Frýdlantsku? Co řeší a jak se jim tu žije?

„Většinou řeší zaměstnání, bydlení a sociální služby.“

Jakou roli bude v projektu hrát město?

„Město Frýdlant podpořilo realizaci projektu. Rozhodli jsme se, že se zapojíme do partnerství. Naším cílem je co nejvíce pracovníky projektu zapojit do našich běžných setkání – např. v rámci školského výboru. Chtěli bychom se pravidelně scházet i se zástupci z města. Chceme, aby pracovníci projektu věděli, co řeší město a aby měli zástupci romské komunity možnost s městem jednat o věcech, které se řeší. Rádi bychom ve Frýdlantu našli šikovné a schopné Romy, kteří s námi chtějí mluvit,“ uvedla zastupitelka města Frýdlant Lucie Winklerová.

První setkání platformy se uskuteční v lednu příštího roku a projekt potrvá až do dubna 2024.

autor: Markéta Skočovská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.