Dvě zlata a bronz. Kanoista Václav Chaloupka má za sebou skvělou sezonu. Bude těžké ji překonat, tvrdí

30. prosinec 2021

Sezonu snů má za sebou kanoista Václav Chaloupka. Se svým sportem začínal v Olomouci, teď už závodí za USK Praha. V létě se v Bratislavě stal mistrem světa a pomalu začíná snít o olympiádě, která se koná za necelé tři roky.

„Zlato na mistrovství světa byl splněný sen. K tomu jsem přidal titul z mistroství Evropy do 23 let a bronz z mistroství světa do 23 let. Tři individuální medaile z jedné sezony, to je úžasný úspěch. Budu mít v budoucnu co dělat, abych tuto sezonu překonal,“ uvádí Václav Chaloupka

Vše důležité pro kanoistiku se naučil v Olomouci, kde divoká voda chybí. „V Olomouci, ale nejspíš i kdekoliv jinde, se dají dobře naučit základy, ze kterých těžím i teď, co už bydlím v Praze. Bez nich by to nešlo. V Olomouci jsme navíc měli dobré trenéry, takže mládí tu bylo přínosné,“ vzpomíná. 

Mnohdy v Olomouci trénoval i za tmy. „Už se to tu zlepšilo, je tu umělé osvětlení. Já jsem si to musel odjezdit s čelovkou,“ usmívá se. „Ale nelituju toho. Jestli to všechno mělo vést k tomu, že jednou vyhraji mistrovství světa, tak bych tou cestou šel znovu,“ říká jasně.

Do Olomouce se stále rád vrací, na Hané strávil i letošní Vánoce. „Sezona byla náročná, dlouhá, vzala mi spoustu sil. Jsem rád, že jsem tu mohl přes Vánoce být a odpočinout si s rodinou,“ zmiňuje.

Velkým motivem do budoucna je pro většinu sportovců olympiáda v Paříži v roce 2024. Už o ni Václav Chaloupka přemýšlí? Poslechněte si.

autor: min
Spustit audio