Dvě zásadní změny při podpoře fotovoltaiky v programu Nová zelená úsporám. Poradíme vám, jak začít

27. březen 2024

Máte chuť si pořídit fotovoltaické či solární panely? O nových podmínkách pro podporu fotovoltaiky v programu Nová zelená úsporám si v naší radioporadně povídáme s ředitelem Státního fondu životního prostředí České republiky  Ing. Petrem Valdmanem.  

Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman

Dotace na solární panely můžeme čerpat v programu Nová zelená úsporám. Ale letos nastaly určité změny. Tak pojďme je upřesnit a vysvětlit.
Zmíním dvě zásadní změny, které se v letošním roce promítly do podpory fotovoltaiky v programu Nová zelená úsporám. První změna se týká snížení jednotkových nákladů a maximální částky dotace z 200 tisíc na 160 tisíc korun. Důvodem této změny je zlevňování komponent. Trh nabízí celou řadu nových komponent a ceny šly dolů.

Cílem naší podpory je, abychom primárně podporovali elektrárny, které vyrobenou elektrickou energii skutečně spotřebují v místě.
Ing. Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR

Druhá změna, která vstoupila do programu, je takzvané omezení rezervovaného výkonu na 50 procent instalovaného. Tady je důvodem, abychom umožnili postupně připojovat další a další fotovoltaiky do sítí i dalším zájemcům.

Čtěte také

Podotýkám, pokud se investor rozhodne realizovat fotovoltaický systém současně se zateplením objektu, tak výše dotace zůstává 200 tisíc korun.

Pro které objekty je možné tuto dotaci využít?
V rámci programu Nová zelená úsporám nabízíme dotace v podstatě všem vlastníkům rodinných a bytových domů. Případně i pro rekreační objekty, které jsou trvale užívané. Tam je podmínkou, že zde musí daná osoba bydlet už nejméně dva roky před podáním žádosti.

Lidé se také často ptají na novostavby. Tam určitě existují průkazy energetické náročnosti budovy. I od toho potom odvisí poskytnutí dotace?
V případě novostaveb je situace skutečně specifická, protože pokud průkaz energetické náročnosti zmiňoval fotovoltaiku jako nezbytnou pro to, aby se naplnila energetická účinnost a novostavba vyhověla předpisům, tak zde je to legislativní požadavek a tam dotaci na fotovoltaiku poskytnout nemůžeme.

Čtěte také

Pokud to, v uvozovkách, dům zvládne i bez fotovoltaiky, dotaci je možné poskytnout. Podotýkám, že v rámci programu Nová zelená úsporám, pokud se investor rozhodne stavět pasivní a aktivní dům, může získat dotaci i na dům jako celek.

Výše dotace se odvíjí od výkonu fotovoltaické elektrárny. Je tam nějaké omezení maximálního výkonu? A lidé se také ptají, jaká může být velikost fotovoltaické elektrárny. Je to totéž, jako ten výkon?
Tam je to nastaveno tak, že si každý může spočítat, jak velkou dotaci dostane právě na instalovanou fotovoltaickou elektrárnu, kterou plánuje. Základní podpora je 35 tisíc korun za každý jeden kilowatt-peak instalovaného výkonu je částka 8 tisíc korun. A za každý kilowatt akumulace je částka opět 8 tisíc korun.

Čtěte také

Když to vezmu podle projektů a žádostí, které máme na stole, tak ta nejčastější je elektrárna zhruba 10 kilowatt-peaků s 10 a více kilowattovým bateriovým úložištěm. A tam to vychází s jednotkovou dotací kolem 200 tisíc korun. Přičemž, jak už bylo řečeno v úvodu, dochází ke snížení dotace na 160 tisíc korun. Pokud tedy není kombinace se zateplením.

Jaký je cíl těchto dotací?
Cílem naší podpory je, abychom primárně podporovali elektrárny, které vyrobenou elektrickou energii skutečně spotřebují v místě. Nicméně nijak neomezujeme velikost. Pokud se někdo rozhodne, že chce větší elektrárnu, a vyrobený elektrický proud chce posílat do sítě, tam my mu poskytneme dotace pouze na prvních 10 kilowatt-peak panelů. A vše další, co si udělá nad, tak si zaplatí se svého.

Celou radioporadnu o fotovoltaice si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.