Dva úředníci dostali za podvody s dotacemi v ROP Jihozápad podmínku

27. září 2013
Zprávy

Za podvod s dotacemi v Regionálním operačním programu Jihozápad padly podmínky. Vrchní soud vyhověl odvolání státní zástupkyně a potrestal bývalé manažery Jiřího Trnku a Martina Půlpytla tříletou podmínkou se zkušební dobou na pět, respektive čtyři roky. Oba mají taky zákaz práce s dotacemi. Původně jim přitom hrozilo až 12 let vězení.

Oba podle soudu manipulovali s hodnocením výběru jednotlivých projektů - některé kvalitnější přihlášky vyřadili a nahradili je jinými. Chtěli tak údajně dosáhnout toho, aby soutěžní projekty z Plzeňského kraje čerpaly dotace v podobné výši jako Jihočeský kraj.

Rozsudek není pravomocný. Trnka i Půlpytel vinu odmítají. U Městského soudu v Praze se loni hájili tím, že jako jedni z mála úředníků se naopak snažili rozdělovat dotace nezávisle a čelili neustálému tlaku politiků, aby vybrali projekty z obou krajů ve stejné hodnotě.


Regionální operační program Jihozápad je jedním ze sedmi českých regionálních programů. Od roku 2007 připravuje v Jihočeském a Plzeňském kraji projekty v oblastech dopravy, školství, zdravotnictví, sociálních služeb a cestovního ruchu. Na období 2007–2013 měl vyčleněno 18,4 miliard korun.

Městský soud loni v červenci oba muže zprostil obžaloby. V odůvodnění rozsudku soudce uvedl, že nešlo o úplatky, obžalovaní nemanipulovali s konkrétními projekty a ani se nijak neobohatili.

„Neprokázalo se, že by obžalovaní sami hodnotili nebo schvalovali projekty,“ vysvětlila tehdy mluvčí soudu Martina Lhotáková. Státní zástupkyně se proti verdiktu odvolala k Vrchnímu soudu.

Kauza se týká páté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad. Byla vyhlášena v březnu 2009 a mělo v ní být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Celkově bylo pro Jihozápad na období 2007–2013 vyčleněno 18,4 miliard korun.

Tok peněz při financování projektů z Regionálních operačních programů
autoři: nib , mta , klb , mka
Spustit audio