Dva orly mořské někdo otrávil u Jesenice na Příbramsku. Lidé v okolí se bojí i o své psy a kočky

28. únor 2024 10:30

Středočeští policisté vyšetřují smrt dvou orlů mořských, které u Jesenice na Příbramsku někdo otrávil. Místní proto omezují procházky do okolí, psy na volno vůbec nepouštějí. Mrtvá zvířata totiž zemřela po požití otrávených návnad. Na nebezpečí upozorňují v obci plakáty a tabule s informacemi a fotografiemi.

Po obci Jesenice jsou všude vyvěšené plakáty s červeným nápisem: „Pozor nebezpečí otravy! Byl zde zaznamenán případ otravy zvířat zvláště nebezpečným jedem, který je také smrtelný i pro člověka“.

Na nebezpečí upozorňují informační panely Ochrany fauny Hrachov

Situací, kdy byly v okolí nalezeny otrávené návnady, jsou znepokojeni místní obyvatelé, kteří se bojí o svá zvířata. „Je to velice nepříjemné, protože máme doma pejska a kočičky. Bydlíme blízko louky, kde ti psi a kočky běhají. Psa teď musíme vodit na vodítku. Samozřejmě je zvyklý chodit každý den na procházky a teď musí být přivázaný. Je to pro něj nepříjemný, byl zvyklý běhat po okolí,“ stěžuje si obyvatelka Jesenice Jana Cibulková.

Případem otravy zvířat u Jesenice už se zabývá i policie, jak potvrzuje mluvčí Pavel Truxa. „Kriminalisté odboru hospodářské kriminality z Příbrami šetří případ zřejmě otrávené zvěře, která byla nalezena u obce Jesenice na Příbramsku. 22. února zde byli nalezeni dva uhynulí orli mořští a liška obecná. Ostatky zvířat budou podrobeny znaleckému zkoumání ve Státním veterinárním ústavu, které určí, jakou látkou byla zvířata otráveno.“

Strach z karbofuranu

Pracovníci stanice Ochrana fauny Hrachov mají obavy, aby zvířata nebyla otrávená velmi nebezpečným karbofuranem. Umístili proto do centra Jesenice panelovou výstavu. Na panelech vévodí červené nápisy „Zákeřná smrt“. Jak vypadá otrava karbofuranem vysvětluje vedoucí stanice Pavel Křížek. „Otrava může nastat i u zvířat, na které to není cílený. To znamená, že pokud třeba uhyne na otravu liška, tak si ji ten orel mořský stejně najde. A často se stává, že lidi jdou na procházku se psem a vrátí se s ním v náručí.“

Na nebezpečí upozorňují informační panely Ochrany fauny Hrachov

Na panelech výstavy jsou autentické fotky mrtvých zvířat, včetně mrtvého psa. Má totiž  upozornit na nebezpečí a varovat. „Chceme hlavně lidi informovat, co mají dělat, když najdou něco takového v přírodě. Hlavně na to nesahat, protože bylo by strašné, kdyby se něco stalo člověku,“ dodává Pavel Křížek.

Karbofuran je nervový jed. Jeho působením dochází k blokování nervových vzruchů, které vede k ochrnutí dýchacího svalstva a ke smrti udušením. Karbofuran je vysoce toxický nejen po pozření, ale také po inhalaci (vdechnutí), nebo po potřísnění kůže.

Doporučení Státní veterinární správy

Otrávené návnady zaměstnávají nejenom ochránce přírody, ale také Státní veterinární správu. Podle ředitele odboru veterinární hygieny pro Středočeský kraj Zdeňka Císaře řeší případy travičů každoročně. „Tak asi dvakrát za rok se něco najde. Poslední nálezy byly na hranicích Jihočeského a Středočeského kraje, to bylo také na Příbramsku. A teď ten poslední případ, který je obzvlášť nepříjemný z důvodu, že se jedná o zvláště chráněné živočichy orly mořského.“

Zdeněk Císař uvažuje i o tom, kdo a proč otrávené nástrahy klade. „Já si myslím, že to může být i člověk, který může být nějakým způsobem narušený, protože si vůbec neuvědomuje nebezpečnost toho, co provádí.“

Lidé v okolí Jesenice by měly být podle Zdeňka Císaře velmi opatrní. Pokud naleznou uhynulá zvířata a u nich návnady, měli by okamžitě volat policii nebo i přímo Státní veterinární správu.

Na nebezpečí upozorňují informační panely Ochrany fauny Hrachov
autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio