Dušičky připadají na pondělí, hlavní nápor se na hřbitovech čeká o víkendu. Připravena je i policie

31. říjen 2020 10:39

Desetitisíce lidí se o tomto víkendu chystají na hřbitovy uctít památku zesnulých. Takzvané "dušičky" sice letos připadají až na pondělí, ale tradičně se největší nápory na hřbitovech čekají o víkendu. Vládní opatření proti koronaviru sice návštěvy nezakázala, města a obce ale doporučují nošení roušek a důsledné dodržování rozestupů a dalších hygienických opatření. 

Další podrobnosti týkající se dušičkového víkendu zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Města se zvýšeným zájmem o návštěvu hřbitovů počítají a snaží se přijímat taková opatření, aby byla koncentrace lidí co nejmenší.

Čtěte také

Tím nejběžnějším opatřením je prodloužení otevírací doby jednotlivých hřbitovů - stejně jako v minulých letech bude v Hradci Králové otevřeno od osmi ráno do osmi večer, nebo třeba Staroměstský hřbitov v Náchodě má běžně otevřeno do 17 hodin, v nejbližších třech dnech bude tato doba prodloužena také do dvacáté hodiny.

Prodloužení otevírací doby platí na celé řadě míst, ale není to závazné pravidlo. Na vybraných nejfrekventovanějších hřbitovech v Hradci Králové chce město minimalizovat i čas, který lidé tráví na místě zbytečně, třeba hledáním hrobu - na místě bude pracovník technických služeb, který s tím pomůže.

A v Kuklenách mohou handicapovaní počítat i s dopravou k hrobu a zpátky na elektrickém vozíku.

Dušičky

Na druhou stranu je potřeba počítat také s omezením úředních hodin v kancelářích, kvůli koronaviru je například v hradeckých Kuklenách otevřeno v pondělí od 8 do 13 hodin. Co jde, mají si lidé vyřídit pokud možno elektronicky.

A jak to bude s dopravou o víkendu?

Doprava v kraji i ve městech funguje většinou podle prázdninových jízdních řádů, ovšem na víkend bude někde posílena. Například v Hradci Králové dopravní podnik posílí spoje, které jedou ke hřbitovům. V sobotu, v neděli i v pondělí pojede linka číslo 9 místo do zastávky Střelnice až k Lesnímu hřbitovu, a to od osmi ráno do devatenácti hodin.

Posílená bude i linka číslo 3 ke hřbitovu v Kuklenách, kde místo standardních trolejbusů budou jezdit výhradně kloubové s vyšší kapacitou.

Čtěte také

Pokud jde o krajské spoje, žádné posílení se na dušičkový víkend podle mluvčí hejtmanství Sylvie Adamcové nechystá. Spoje ale i přesto budou v podobném režimu jako v minulých letech, protože přechod provozu z běžného na prázdninový zasahuje spíš všední dny a o svátcích se četnost spojů o prázdninách a mimo prázdniny mění jen minimálně.

Řada lidí se bude na hřbitov chtít dostat vlastním autem, dá se tedy čekat hustší provoz.

Jako každoročně v tomto období bude na silnicích víc policejních hlídek, kontroly se zaměří například na alkohol nebo technický stav vozidel. Pro řidiče nad 65 let platí povinnost při kontrole předložit doklad o zdravotní způsobilosti, to je upozornění spíš pro ty řidiče, kteří nejezdí často a při kontrole je může tento požadavek překvapit.

Důležitá je z pohledu policie nejen dopravní situace, ale i prevence kriminality u hřbitovů. Policisté připomínají návštěvníkům, aby si dávali pozor na zloděje, podle statistik se každoročně právě v těchto dnech a v těchto místech množí například vloupání do vozidel nebo krádeže.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související