Druhé ligy se nebojím, hlásí trenér Baníku Petržela

1. květen 2016

Před padesáti lety sestoupili fotbalisté Baníku Ostrava z první ligy. Rychle se ale dokázali vrátit. A stejný scénář by chtěli zopakovat i po letošním pádu. Tradiční klub totiž katastrofálně rozjetou sezónu zachránit nedokázal. A tři kola před koncem nejvyšší soutěže je prvním jistým odpadlíkem. Zázrak neudělal ani zkušený trenér Vlastimil Petržela, který k týmu přišel v zimě.

„Jak se to blíží ke konci, tak mě to, že tu ligu hrát nebudeme, mrzí. Už jsem si na to trošku zvykl a to jsem to skoro zabalil,“ přiznal trenér Baníku.

Vlastimil Petržela sice od začátku své mise v Ostravě tušil, že Baník sestoupí. Po definitivním potvrzení pádu z nejvyšší soutěže, ale vypadal hodně sklesle.

Zkušený kouč si prošel ve fotbale, ale hlavně i v životě mnoha zvraty - pozitivními i negativními. A na tlak, který teď bude, aby dostal tým rychle zpátky mezi elitu, je připravený. Naopak ho práce bude ještě víc bavit.

„Já se té druhé ligy nebojím, to říkám zcela otevřeně. Pokud budeme takhle pokračovat a na tréninku budeme takhle pracovat, tak z toho strach nemám. A to právě proto, že jsem si jí dva roky vyzkoušel. Vzhledem ke kvalitě kádru bychom se v té druhé lize měli prosadit a uspět,“ říká Petržela.

Jenže část hráčů kvůli návratům z hostování v Baníku Vlastimilu Petrželovi asi nezůstane. A tak bude muset hledat a budovat, stavět i na mladých fotbalistech. A nejen těm chce pomoct od tlaku.

„Snažím se na ně tu zátěž neházet, takže to beru na sebe, abych je chránil, protože jsou strašně mladí. Vždycky jim říkám, aby se starali jenom o fotbal, o všechno ostatní se postarám já,“ vysvětluje zkušený kouč.

Čtěte také

Trenér ostravského týmu chce v nové sezóně navázat na zlepšení v jarní části ligy, hlavně ale vylepšit fyzickou kondici hráčů.

„Fotbalově na to mají. Jsou šikovní, ale fyzicky musí být někde jinde. Když jsem přišel a udělal jsem si první testy, tak jsem viděl, že je to problém,“ přiznává Petržela.

Baník odehraje v lize ještě tři zápasy, a po nich už začne příprava na velký úkol nové sezóny - vrátit se v nejkratší možné době zpátky do nejvyšší soutěže.

autoři: mva , jkn
Spustit audio