Druhé kolo senátních voleb v moravskoslezských obvodech vyhráli Váňová, Nytra a Matušek

1. říjen 2022 23:45

Lidé ve volebním obvodě Frýdek-Místek zvolili senátorem lékaře Zdeňka Matuška, v Ostravě křeslo obhájil Zdeněk Nytra. Nově zvolenou senátorkou za Novojičínsko je mořkovská starostka Ivana Váňová.

Ivana Váňová z KDU-ČSL vyhrála druhé kolo senátních voleb na Novojičínsku. Starostka Mořkova tesně zvítězila nad Jaromírem Radkovským z hnutí ANO. Ředitel ostravského letiště do poslední chvíle vedl, Ivana Váňová ho ale nakonec přeskočila o zhruba 300 hlasů.

Svůj úspěch si vysvětluje Váňová podporou dosavadního senátora Petra Orla ze Strany zelených, který ji po neúspěchu v 1. kole podpořil. „Myslím, že to bylo rozhodující. Lidé, kteří v prvním kole volili pana Orla, pak dali hlas mi,“ míní nová senátorka.

Také ve volebním obvodě Frýdek-Místek rozhodl o vítězi těsný rozdíl necelých 300 hlasů. Lidé tam senátorem zvolili lékaře Zdeňka Matuška. Kandidát hnutí ANO porazil náměstka moravskoslezského hejtmana Stanislava Folwarczného ze SPOLU.

Podle Zdeňka Matuška šlo o dramatický souboj. „Čekal jsem, že to bude těsné, ale nečekal jsem, že až tak. Budu se chtít věnovat zdravotnictví, které je mi nejblíž. A chtěl bych poděkovat lidem, že přišli volit i do druhého kola,“ uvedl lékař.

Senátorem v obvodě Ostrava-město zůstane Zdeněk Nytra z ODS. Ve druhém kole senátních voleb získal přes 51 procent hlasů. Druhý skončil Miroslav Antl navržený hnutím ANO. Nytra Českému rozhlasu po zvolení řekl, že by chtěl i dál zůstat v čele senátorského klubu ODS.

Spustit audio

Související