DPO začal vyplácet odškodné obětem srážky tramvají

10. srpen 2008
Zprávy , Zprávy

Dopravní podnik Ostrava (DPO) začal vyplácet odškodné obětem dubnové srážky tramvají. Podle odhadů půjde řádově o milióny korun. Lidem, kteří nehodu ve Vřesině přežili bez větší újmy, nabídl už dopravce jako kompenzaci jízdenky a kupóny. Nejvíce postižení si ale budou muset na peníze počkat.

Ředitel dopravního podniku upozorňuje, že peníze dostanou až poté, co se dopravce vyrovná s pojišťovnou. Celkovou částku odmítl upřesnit. Dodal ale, že bude vyšší než suma, kterou pošle pojišťovna. Rozdíl podnik doplatí ze svých zdrojů.

"Tyto prostředky budeme muset najít v našich výrobních aktivitách ze zisku z těchto aktivit. Čili nemají nic společného s městskou hromadnou dopravou," podotkl ředitel DPO František Kořínek.

Rodiče Miroslava Zelinského patří k těm, kteří utrpěli jedna z nejtěžších zranění. V těchto dnech se doléčují v rehabilitačním ústavu. Kromě proplacení poplatků za pobyt v nemocnici ale zatím nedostali ani korunu.

"Pokud dopravní podnik začal s odškodňováním poškozených, tak se to zatím určitě netýká mých rodičů, se kterými jsem denně v kontaktu. A to patří k těm nejtěžším případům, protože taťka tam přišel o nohu," upozorňuje Zelinský.

Podle DPO jsou všichni odškodňováni co nejdříve, proto prý ani nebyl důvod nabízet případné zálohy na výdaje spojené s léčbou. Zranění tedy peníze dostanou, až věc uzavře pojišťovna.

"Dokud neskončí léčba, nelze uzavřít celkovou zprávu a pojišťovna neumí spočítat pojistné plnění. A v tu chvíli my neznáme rozsah toho poškození, abychom se i my mohli orientovat ve vazbě na naše odškodnění," vysvětluje Kořínek.

Dopravní podnik pověřil vyřízením závazků advokátní kancelář. Ta rozeslala všem účastníkům nehody dopis s návodem, jak mají postupovat. Zraněným rodičům Miroslava Zelinského se ale nelíbí, že se dopravce nezajímá o jejich zdravotní stav.

"Mluvili s rodiči hned na počátku, kde byl příslib, že se ta věc nějakým způsobem bude řešit, ale zatím se nedotazovali na nic, neptali se na konkrétní stav, i když léčba samozřejmě ještě není ukončena. Skončí asi za čtrnáct dní. Ale určitě nejsme informováni," dodává Zelinský.

Dvě tramvaje ostravského dopravního podniku se čelně srazily na jednokolejce ve Vřesině u Ostravy 11. dubna. Tři lidé tehdy zemřeli, desítky dalších se zranily. Na trati už funguje nová signalizace, která má případnému opakování tragédie zabránit.

Spustit audio