Domy dětí a mládeže omezují počty dětí na kroužcích. Vyhnou se tak testování na covid

8. září 2021 16:34

O dětské zájmové kroužky je po covidové pauze obrovský zájem. A to i přesto, že organizátoři ani rodiče netuší, jak moc do činnosti kroužků zasáhnou vládní opatření kvůli koronaviru. Zatím pro ně platí pravidla vydaná ministerstvem školství.

Na rozdíl od základních a středních škol ale nedostaly domy dětí a střediska volného času od státu žádné testy ani příspěvek na jejich pořízení.

„V tuto chvíli čekáme na nějaké podrobnější pokyny z ministerstva. Za současných podmínek, tedy do 20 žáků uvnitř a venku do tisíce, jsme schopni naše aktivity dělat. Bojíme se ale toho, že se rozjede nějaká další vlna. Budeme připraveni na testování, ale netěšilo by nás to,“ říká ředitel Domu dětí a mládeže v Táboře Josef Musil.

Pro školáky tu připravili nabídku více než 150 kroužků. „Máme několik novinek, k top kroužkům přidáme něco nového. Letos jsme získali kolegyni, která má velké zkušenosti s grafikou a prací s papírem, takže jsme přidali knihařství a kreslení při hudbě. Za poslední rok jsme pozorovali zvýšený zájem o techniku, takže přidáváme kroužky, jako je stavba robotů a dnes moderní 3D modelování,“ vyjmenovává Josef Musil.

Čtěte také

Mimořádně velký zájem o kroužky potvrzují i další pořadatelé volnočasových aktivit na jihu Čech.

Čtrnáctiletý Matěj navštěvuje mimo jiné lezecký kroužek v Sezimově Ústí. „Chodím lézt na umělou stěnu a zároveň do místní hudební školy na bicí. Lézt jsem začal kvůli tomu, že máma chtěla, abych začal s nějakým sportem, a lezení mi přišlo ideální. A na bicí hraji už šest let,“ vypráví.

Podle Asociace dětské rekreace zvyšují už teď někteří pořadatelé kurzů ceny. Jiní se na to prý chystají ve druhém pololetí školního roku.

V táborském domě dětí se ale zápisné nezdražuje. Podle ředitele Josefa Musila zůstává stejné jako v minulých letech. „Držíme zápisné na minimální úrovni, protože dostáváme peníze na provoz od svého zřizovatele,“ uvádí s tím, že zápisné se pohybuje od 300 do 1000 korun za celý školní rok. A podobné to je i v ostatních jihočeských domech dětí a mládeže.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související