Dominika Duku ve funkci pražského arcibiskupa vystřídá současný olomoucký arcibiskup Jan Graubner

13. květen 2022

Novým pražským arcibiskupem bude Jan Graubner, současný olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference. Rozhodnutí v pátek oznámil Vatikán.

Graubner ve funkci vystřídá Dominika Duku. Ten už před čtyřmi lety dosáhl věku 75 let, ve kterých církevní hodnostáři obvykle odcházejí ze svých funkcí. Graubnerovi bude letos v srpnu 74 let. Podle kodexu církevního práva tak bude muset už příští rok na svůj nový post rezignovat.

„Biskup by měl v 75 letech podat oficiální rezignaci Svatému otci, ale jak vidíme v současné době, že i pan arcibiskup Duka zůstal ve funkci déle, tak se předpokládá, že by i nový pražský arcibiskup zůstal ve funkci delší dobu,“ informuje mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

Kardinál Dominik Duka

Dlouholetý olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner bývá považován za jednoho z předních představitelů konzervativního křídla římských katolíků v České republice. Sám se přitom za konzervativce nepovažuje.

Graubner se narodil v roce 1948, teologii studoval na Římskokatolické cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Olomouci, kněžské svěcení přijal v roce 1973. Biskupem je od roku 1990, arcibiskupem byl jmenován v roce 1992 a od téhož roku vede Arcidiecézi olomouckou.

V nejbližších letech by měla v Česku nastat změna nejen na pozici pražského arcibiskupa, ale také v čele dalších čtyř diecézí. Také v jejich čele stojí biskupové, kteří záhy dosáhnou věku 75 let.

autor: era
Spustit audio