Dominantou Červené Vody je Křížová hora. K jejímu vrcholu vás dovede moderní křížová cesta

25. únor 2024

Obec Červená Voda v Pardubickém kraji se nachází asi šest kilometrů od Králík. Mezi její dominanty patří Buková hora a na protilehlé straně hora s názvem Křížová, na jejímž vrcholu stojí moderní rozhledna. K té vede stejně moderní křížová cesta. Pěšinu mezi pastvinami a loukami lemují kapličky s dřevěnými sochami místního řezbáře.

Dominantou místní části Šanova je kostel Nanebevzetí Panny Marie. A právě u něj najdete první zastavení křížové cesty. Tvoří ji moderní betonové kapličky, které chrání dřevěné sochy s výjevy z prožitého utrpení Ježíše Krista. Jejich autorem je červenovodský řezbář Roman Bubák, který svou obec a její okolí vyzdobil už v minulosti desítkami dřevěných plastik.

Vytvořit novou křížovou cestu, která by vedla na vrchol Křížové hory, byl jeho nápad. Když už měl sochy pro jednotlivá zastavení vyřezané, oslovil obec. Té se podařilo získat finanční prostředky z projektu česko-polské spolupráce a Euroregionu Glacensis a instalaci křížové cesty realizovat.

Historická křížová cesta

V horních partiích Křížové hory se křížová cesta v minulosti nacházela. V roce 1833 byl na vrcholu postaven malý dřevěný kostelík bez věže. Když později vyhořel, lidé postavili nový, tentokrát už s věží. V roce 1923 vedle kostela vyrostla dřevěná chata, která sloužila poutníkům i výletníkům. Poutní slavnosti se na Křížové hoře konaly dvakrát do roka. Do dnešních dnů se zachovala pouze dvě kompletní historická kamenná zastavení, o jejichž obnovu se postarali místní hasiči.

Po roce 1945, po odsunu německého obyvatelstva, začalo nové osídlování Červenovodska. Prostor za Křížovou horou zabrala jako svoje cvičiště naše armáda a od roku 1969 do roku 1990 sloužil armádě sovětské. V důsledku toho došlo k rozsáhlé devastaci Křížové hory a také k likvidaci poutního místa. Po roce 1960 zmizel kostelík i dřevěná chata.

Křížová hora byla oblíbeným výletním místem už v minulosti

Stále otevřená rozhledna

Na vrcholu Křížové hory, ve výšce 735 metrů nad mořem, dnes stojí rozhledna, která začala vznikat v roce 2006. Projekt architekta Jana Mádlíka respektoval historické souvislosti. V prostoru otevřeného ochozu na úpatí rozhledny se můžete projít po dlážděném půdorysu někdejšího dřevěného kostelíka. Betonová rozhledna je obložená dřevem, z ochozu ve výšce 25 metrů nad zemí jsou impozantní výhledy do kraje. Moderní rozhledna na Křížové hoře se stala Stavbou roku 2008 Pardubického kraje. Rozhledna je stále otevřená, obec tu instalovala automat na vstupné.

V obci Červená Voda můžete také navštívit nově otevřené Muzeum paměti a přírody. Najdete ho v Komunitním centru ve středu obce, v budově někdejšího kina. Není nijak rozsáhlé, ale o historii Červené Vody, přírodních zajímavostech i obyvatelích se tam dozvíte mnoho a také si můžete pročíst další podrobnosti o turistických cílech v okolí, které stojí za návštěvu.

Pohled do expozice nového Muzea paměti a přírody v Červené Vodě
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.