Dohoda mezi Českem a Polskem by měla v Krkonoších smazat viditelné hranice

3. červenec 2014

Dohodu o přeshraniční spolupráci podepsali dnes dopoledne šéfové Krkonošského národního parku z Čech a Polska. Právě dnes je den Krkonoš.

„Signalizuje naši snahu hory spojit, naši snahu vytvořit národní park, který bude bez hranic,“ říká o vzájemné dohodě ředitel Krkonošského národního parku Jan Hřebačka.

Hranice mezi polským a českým národním parkem je především administrativní. Tu sice zcela zrušit nelze, nicméně dohoda by ale měla zamést hranice, které jsou viditelné na horách.

„Snažíme se, aby prvotní porozumění, které vychází z řeči, abychom naučili české zaměstnance polsky, aby polští zaměstnanci mluvili česky. To je takový prvotní impuls. Pak samozřejmě děláme mnoho společných projektů,“ přibližuje náplň Jan Hřebačka.

Dohoda tak došla ke svému podpisu právě na Den Krkonoš, který pořádá KRNAP ve spolupráci s českým ministerstvem životního prostředí i jeho polským protějškem.

„Chceme povzbudit to, aby turistický ruch v Krkonoších dále fungoval, a chceme samozřejmě poukázat i na to, že je potřeba chránit krkonošskou přírodu,“ vysvětluje smysl významného dne Jan Hřebačka.

Odpoledne tak bude slavnostně a symbolicky otevřena zrekonstruovaná Jantarová cesta či pokřtěna publikace Příběh Luční boudy, kde se bude dnes možné setkat i s ministrem životního prostředí za hnutí ANO Richardem Brabcem.

Čtěte také

„Budeme každopádně rádi, pokud se tato publikace stane oblíbenou,“ přeje knize do vínku Jan Hřebačka.

Strážci Krkonošského národního parku letos opět vyrazí na obhlídky terénu na koních v rámci více než 20 služeb. Letos poprvé vyrazí v sobotu do okolí Labské louky a pramene Labe.

autoři: heš , Marína Dvořáková
Spustit audio

Více z pořadu