Dohašování požáru v pražských Vysočanech potrvá zřejmě celý den. Lidé v okolí by neměli větrat

23. srpen 2015

Hasiči stále bojují s velkým požárem v pražských Vysočanech. Oheň v areálu bývalého ČKD se jim už ale podařilo lokalizovat. Hořet začalo v sobotu vpodvečer. Z místa celou noc stoupal hustý černý kouř, který byl vidět z různých částí metropole. Při požáru nebyl nikdo zraněný. Lidé v okolí by neměli větrat.

Celkem je v areálu bývalé ČKD okolo 80 hasičů a zhruba 20 policistů. Podle velitele zásahu se už podařilo požár lokalizovat a dále se nešíří. Na místo dorazí i statik, který prověří, jestli mohou hasiči dovnitř haly.

Specialisté měří zplodiny jak na místě požáru, tak v okolí. Zatím se ale nepotvrdilo, že by byly ve vzduchu nebezpečné látky.

"Hasiči v Praze přesto lidem doporučují, aby neotevírali okna. Hlavně ve Vysočanech jsou velmi cítit spáleniny," hlásila ráno přímo z místa reportérka Markéta Chaloupská.

Hořet začalo v sobotu kolem půl osmé večer. Z místa se do širokého okolí valil během noci hustý dým. Plameny zachvátily jeden ze skladů v areálu, upřesňuje velitel zásahu hasičů Jiří Čmakal:

„Jedná se o požár průmyslové haly přibližně 90x90 metrů, dvě třetiny slouží jako skladiště, třetina je výrobní objekt. Požárem byla zcela zničena jedna třetina, v druhé třetině zasahujeme a snad se nám podaří zachránit poslední třetinu. Máme nasazeno 7 profesionálních a 12 dobrovolných jednotek.“

Práci hasičům komplikovaly tlakové láhve, které v objektu jsou. Většinu lahví se jim podařilo odnést, další zchladili vodou.

Co požár způsobilo, se zatím neví. Vyšetřování bude trvat ještě několik týdnů.

Kolbenova ulice je pro auta uzavřená a zůstane minimálně do konce dohašování požáru. Tramvaje tudy ale bez problémů projíždí, stejně se sem dostanou i lidé pěšky.

autoři: Veronika Neprašová , tch , mch
Spustit audio