Do pražské Grand Prix plochodrážníků vystartují nejméně dva domácí jezdci

14. květen 2013

Napodobit loňský úspěch mezi světovou plochodrážní elitou se v Praze pokusí Josef Franc. Zkušený český závodník skončil loni v Grand Prix na Markétě sedmý a v letošním roce by z pozice divoké karty opět rád překvapil.

„Každý bod se počítá, chtěl bych to zopakovat jako z té loňské sezony. Abych řekl pravdu, hodil jsem si laťku hodně vysoko, ale stát se může cokoli,“ přeje si čtyřiatřicetiletý Josef Franc, který závodí za pražský Olymp a sobotní Grand Prix tedy pojede v domácím prostředí.

„Můžu říct, že je to výhodou i nevýhodou, protože ti dobří závodníci si s tím dokážou poradit, dráhu znají stejně dobře jako já. Ale já jsem tu odjel letos tři závody, zatímco někteří tu letos nebyli.“

A rozhodně ho kupředu poženou hlasivky zaplněných tribun. Očekává se návštěva kolem deseti tisíc diváků, mezi kterými budou tradičně velmi početné skupiny polských, švédských a britských fanoušků. Čtyři dny před velkým závodem ale s Josefem Francem zatím nervozita necloumá.

„Zaplaťpánbů ne, myslím, že to přijde až v sobotu. Možná už od rána, že bude člověk nervózní. Když jsou důležité závody, večer ani nespím a jdu spát třeba ve čtyři ráno. V pohodě jsem eventuálně až v sobotu před závody.“

Kromě české divoké karty se na start postaví i první náhradník Aleš Dryml, který pojede místo mladého Australana Warda, jenž si v poslední Grand Prix v Göteborgu zlomil lopatku. Se zraněním bojuje i trojnásobný mistr světa Nicki Pedersen z Dánska. Závodník pražského Olympu chce ale na své oblíbené trati startovat i se zlomenou rukou.

„Nickimu jde o titul mistra světa, udělá pro to všechno. Pravý sportovní fanoušek mu přeje, aby se mu to podařilo, aby i s tím hendikepem, který má z posledního závodu Grand Prix, ustál tu náročnost dráhy a získal další body v této světové soutěži,“ říká manažer tuzemské Grand Prix Petr Ondrašík.

V případě, kdyby Pedersen v pátek v Praze odtrénoval, ale do závodu nenastoupil, jeho místo by v sobotním závodě obsadil devatenáctiletý Čech Václav Milík.

autoři: tej , jam
Spustit audio