Do Prahy v září poprvé zavítá vůdkyně barmské opozice Su-Ťij

15. srpen 2013

Na konferenci Forum 2000 zavítá v září dlouho, a dosud marně, zvaný host, nositelka Nobelovy ceny míru a vůdkyně barmské opozice Aun San Su-Ťij. Pořadatel, Nadace Forum 2000, ji zvala opakovaně, ještě v dobách, kdy byla Su-Ťij disidentkou. V Barmě tehdy vládla vojenská junta. Od roku 2010 má ale země civilní, byť armádou podporovanou vládu, a Su-Ťij je dnes poslankyní za svou Národní ligu pro demokracii.

68letá Aun San Su-Ťij byla možná nejznámější politická vězeňkyně na světě. Za vlády vojenské junty strávila v domácím vězení s přestávkami celkem asi 15 let.

Su-Ťij měla zájem o politiku v rodině, její tatínek byl barmský národní hrdina, generál Aun San, zakladatel Komunistické strany Barmy, který v roce 1947 vyjednal nezávislost Barmy na Británii. Téhož roku byl ale zavražděn.

Su-Ťij studovala na Oxfordu, v Anglii se seznámila se svým manželem, se kterým má dvě děti. Do Barmy se vrátila na konci 80. let. Její strana, Národní liga pro demokracii v roce 1990 vyhrála volby, ale vojenská vláda prohlásila výsledky voleb za neplatné a Su ťij byla nucena zůstat v domácím vězení. Na svobodu se dostala až v roce 2010.

Pro vztahy Su Ťij k České republice je stěžejní postava bývalého prezidenta Václava Havla. Su Ťij o tom před časem mluvila v rozhovoru pro Český rozhlas. Řekla, že Česká republika a zvlášť Václav Havel celá léta podporovali úsilí Barmánců o demokracii, že Havlovi vděčí za Nobelovu cenu za mír. On ji navrhl už začátkem devadesátých let, Su Ťij ji dostala v roce 1991. Finanční cenu použila k založení zdravotní a vzdělávací nadace pro obyvatele Barmy. Su Ťij také vyjádřila politování nad tím, že se s Havlem nemohla osobně setkat.

V září by tedy měla Su Ťij promluvit na půdě Havlovy nadace Forum 2000. Konference má název ‚Společnost v přerodu‘ a má se zabývat problémy přechodu od autoritářského režimu k demokracii.

Barma má od roku 2010 civilní vládu prezidenta Theina Seina. Ta propustila mnoho politických vězňů a začala zavádět ekonomické, politické a další reformy. Uvolnila třeba cenzuru médií. Mnozí bývalí disidenti, kteří se ze zahraničí vrátili do vlasti, ten vývoj vítají. Říkají sice, že Barma, druhá nejchudší země v Asii, na tom ještě není tak, jak by si přáli, ale že je na správné cestě.

autor: hbe
Spustit audio